Ockupanterna vräktes – men kampen fortsätter

2009-11-25 20:39:25
Under fredagsmorgonen stormade polisen det ockuperade huset i Rinkeby. Tolv timmar senare samlades nästan hun­dra personer för att diskutera om hur kampen ska gå vida­re. På lördagen, dagen därpå, demonstrerade runt 200 personer i Rinkeby i protest mot den planerade rivningen av vad som nu kallas Rinkebyhuset.

Klockan 18.00 på fredagen den 20 november samlades nästan hundra personer i Folkets Hus i Rinkeby för att diskutera hur kampen ska drivas i fortsättningen. Mötet inleddes med en rapport från morgonen och om polisens ingripande (se separat artikel).
Det fanns en upprörd stämning över att huset stormats och att förberedelserna har börjat för en rivning.  Många påpekade att ”allt har flyttat till Kista”.

trots allt tal om ”Järvalyftet” har majoriteten i stadshuset flyttat ut försäkringskassa, arbetsförmedling, socialtjänst och svensk kassaservice ur Rinkeby. När förvaltningen flytta­de från Rinkeby Allé 16-18 försvann flera hundra jobb och det råder nu en skriande brist på både lägenheter, arbetstillfällen och ungdomsverksamheter. Köpcentret har sedan privatise- ringen av lokalerna fått chockhöjda hyror och har allt svårare att gå runt.
– Åttatusen förslag har lämnats in i och med Rinkebydialogen, och ändå togs det här beslutet under bordet, sa Mohamed Hagi Farah upprört och fortsatte:
– Vi är mer politiska och demokratiska än våra politiker!

Några lyfte fram frågan om vi ska ­ockupera huset igen, men något definitivt beslut fattades inte i den frågan. Istället trycktes det på att vi måste fortsätta att organisera oss. På fredagens stormöte beslutades det om att genomföra en protest vid stadsdels- nämndens möte den 26 november, som ska tvinga de lokala politikerna att ta ställning för huset och för en di­alog med de boende i området.

Demonstrationen dagen efter samlade över 200 deltagare. Trummor och dans varvades med talkörer som ”Rinkebyhuset ett hus för alla!”. En uppdämd ilska över attackerna på Rinkeby ekade på gårdarna längs den slingriga marschvägen till det övergiv­na förvaltningshuset. Där hölls öppen mick, alla som ville säga något i megafonen fick chansen.
– Huset har under ett års tid varit en symbol för nedskärningar och nedrustningen av Rinkeby, men under den senaste veckan har huset varit en symbol för kampen och motståndet, sa Bilbo Göransson, boende i Rinkeby och medlem i Rättvisepartiet Socialisterna.
Efter demonstrationen fick alla deltagare flygblad att dela ut på sina gårdar inför demonstrationen vid politikernas möte den 26 november.

Tidigare samma dag var moderaten Joakim Larsson, ansvarig för ytterstadssatsningen i Stockholm, på besök i Tensta. Han påstod som svar på frågor från Rinkebyhusets Vänner att han har rekommenderat att huset borde användas till ungdomsbostäder och hänvisade till Rinkebydialogen. Något sådant underlag finns inte att hitta.
Att representanter för polisen och olika kommunala myndigheter skyller på varandra eller hittar på är ett återkommande härskarknep som måste förkastas av alla seriösa krafter som bryr sig om våra förorter.
Rinkebyborna har fått nog av politikersnack och kräver att huset mitt i Rinkeby används till de boendes bästa istället för att oansvariga toppolitiker och tjänstemän från and­ra sidan stan ska besluta om rivning varje gång ett problem ska ”lösas” i ytterstadsområdena.

Amer Mohammed Ali
Johannes Lundberg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!