Ockupationen fortsätter! – Total enighet bland eleverna

2010-01-28 20:08:19


Alla beslut har diskuterats noggrant och röstats om

Idag på den tredje dagen av strejk och ockupation på Biskopsgårdens folkhögskola i Göteborg beslutade eleverna efter ett möte med politiker och tjänstemän att förlänga aktionen.

Mötet gick inte den väg som eleverna ville vilket gjorde att de förlängde ockupationen. Detta meddelades till Folkhögskolans styrelse som kl 17.00 sätter sig i möte. Eleverna valde också, på mötet med 54 personer, två representanter att gå till styrelsemötet. Ett krav till styrelsen är att Göteborgs Folkhögskola även ska lägga utbildningsplatser i Biskopsgården och Bergsjön och inte bara vid Nya varvet.

Eleverna har genom sin strejkaktion och ockupation dragit viktiga lärdomar och slutsatser i kamp och organisering. De har i motsats till vad politiker påstått uppvisat demokrati i praktiken.

Alla beslut har noggrant diskuterats och röstats fram. Minsta fråga diskuterades innan beslut fattades tillsammans genom röstning och handuppräckning. De demokratiska principerna är av högsta vikt i en så avancerad aktion och att alla är med och förstår vad man beslutar om är en grundläggande förutsättning. Ett exempel är när eleverna fick erbjudandet om ett möte med regionpolitiker och skolledningen men bara med fyra elever. Då tillbakavisade man detta och ville ha ett möte med alla elever.

Man gick sedan efter diskussion med på kompromissen att ha mötet men under förutsättning att representanterna inte fick fatta beslut utan att allt skulle rapporteras tillbaka till eleverna på ett stormöte. Eleverna har visat en otrolig enighet och kampvilja. De visar med sitt exempel vägen även för hur arbetarprotester kan organiseras.

Kristofer Lundberg

Läs mer på RS Göteborgs hemsida

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!