Offensiv kamp gav seger

2015-06-24 11:27:22


Hammarbadet får vara kvar efter envis kamp och kommer nu att renoveras.

Hammarbadet är räddat och kommer att renoveras för 25 miljoner kronor. Detta tack vare en offensiv kamp organiserad av Rättvisepartiet Socialisterna (RS). Renoveringen kan stå färdig i slutet av år 2016.

Under tisdagen den 23 juni kom ett meddelande via sms in till Rättvisepartiet Socialisterna (RS): ”Från personalen på Hammarbadet vill vi tacka Rättvisepartiet Socialisterna för ert arbete. Hade det inte varit för er vore vi nedstängda för länge sedan.”
Samtidigt stänger Rannebergsbadet efter att det rödgrönrosa styret, och särskilt Vänsterpartiet, har svikit i frågan. De låtsades in i det sista att badet var räddat för att undvika protester.

När budgeten klubbades igenom i Göteborgs kommunfullmäktige måndagen den 15 juni meddelade Vänsterpartiets kommunalråd Daniel Bernmer att ett av baden i Angered stängs, men att de bollar tillbaka frågan till idrotts- och föreningsnämnden om vilket av baden som ska vara kvar.
Efterkommande onsdag tog idrotts- och föreningsnämnden sitt beslut – Rannebergsbadet stänger. Det snabba tempot visar tydligt att det var planerat och förankrat bland kommunpolitikerna för att förhindra protester som i sin tur skulle kunna tvinga dem att backa.

Parallellt med nedläggningen satsar kommunfullmäktige i samma budget på fritt inträde till baden för barn och pensionärer. På frågan om gratis kommunal simskola har de rödgrönrosa ändrat retoriken till att nu ”utreda möjligheterna för fri kommunal simskola”.
Det rödgrönrosa styret i Göteborg (V, S, MP och FI) har i samråd med samma majoritet i idrotts- och föreningsnämnden beslutat att stänga Rannebergsbadet. Man uppger att orsaken är att den beräknade renoveringen på 6 miljoner kronor egentligen skulle kosta 30 miljoner kronor.
Men till lokaltidningen Nordost säger ordföranden i idrotts- och föreningsnämnden Bettan Andersson (V) avslöjande:
– När Angered arena öppnade var tanken att de andra baden bara skulle vara öppna ett par månader till. Nu behåller vi ett av dem.

Detta gör Rättvisepartiet Socialisternas och de anställdas seger för Hammarbadet ännu större. Vi tvingade fram pengar för att rädda badet, men vi nådde inte en fullständig seger.
Med det i ryggen ger vi oss nu in i fortsatt kamp för upprustning av Rannebergen, för att försvara social service och en gratis kommunal simskola för alla. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!