Offensiv sörjer Nestor Arserius död

2017-08-14 16:04:27
Nu på fredag begravs Nestor Arserius i Stockholm som avled den 16 juli efter en tids sjukdom, sörjd och saknad av familj, vänner, före detta arbetskamrater och fackligt aktiva lärare och argentinare i Sverige, liksom av alla oss vänsteraktivister som under många år har lärt känna honom som en outtröttlig allierad kamrat.

Äldre ”offensivare” minns honom som en smittande varm och engagerad eldsjäl i kampen mot nedskärningar och rasism ända sedan kampanjen Hugg huv’et av svångremspolitiken under andra hälften av av 1980-talet och början av 90-talet, där han representerade förskollärarna i SFL. Han var också under många år en stridbar fackföreningskämpe i Lärarförbundet.
Nestor, född 1948, kom i början av 1980-talet till Sverige som politisk flykting från Argentina efter att ha varit kidnappad av den dåvarande militärdiktaturen för sitt motstånd som facklig ledare och politiskt aktiv trotskist.
Han hade då under fyra år gjort en skrämmande resa genom vad han kallade ”ett moln av terror, våld och mord” i diktaturens olika koncentrationsläger, toryrsalar och skenavrättningar som var nära att kosta honom liksom 30 000 andra livet.
Räddningen blev ett visum till Sverige som han kan tacka sin mors insatser för, en av de så kallade ”galna mödrarna” på Plaza de Mayo.
Det allra senaste minnet vi RS:are i Stockholm har av Nestor var vårt hjärtliga återseende härom året och hans iver att återuppta prenumerationen på Offensiv, följt av hans engagemang ända till slutet i Rött Forum i Stockholm, protesterna mot gripandet av den turkiske HDP-aktivisten Alp Altinörs och kampanjen mot Donald Trump tillsammans med kamraterna i organisationen Argentinare för seger, som han var en drivande kraft inom.

Vi som har träffat honom kommer aldrig att glömma Nestor Arserius. Och som de argentinska och latinamerikanska kamraterna säger: Hasta la victoria siempre!

Representanter för RS kommer att delta i begravningen i Hoppets kapell på Skogskyrkogården i Stockholm, som inleds kl 13.45. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!