Offensivs julnötter 2011 – vad kommer du ihåg?

2011-12-21 14:43:20
Så var det dags igen, att årsbesikta Offensivs läsare. Som prenumerant och regelbunden läsare hänger du med och riskerar nog ingen ombesiktning. Skicka in svaren till offensiv@socialisterna.org och du kanske vinner Året 1905 av Trotskij – om du kommer ihåg vad som hände 2011?

1. Till en början var det inte ­alla som gladdes åt revolutionerna i Nordafrika.
Vem uttryckte sig så här
om den folkliga resningen mot Gaddafis diktatur i Libyen: – Det handlar inte om att stödja den ena eller andra, det handlar om att få stabilitet och en rimlig utveckling.
1) Ian H Lundin, ordförande för Lundin Oil.
X) Robert Zoellick, chef för världsbanken.
2) Carl Bildt, utrikesminister.

2. I vilket land blev motståndet mot kärnkraft (speciellt efter katastrofen i Japan) så stort att regeringen pressades till ett beslut om totalavveckling av kärnkraf­ten?
1) Tyskland.
X) Sydkorea.
2) Holland.

3. På tal om sannolikhet. Vadhände på riktigt?
1) Kungafamiljen klappade entusiastiskt takten till ”People have the power” vid årets Polarprisgala i konserthuset.
X) Björn Rosengren klappade till Håkan Juholt efter en försoningslunch på Burger King.
2) Tobias Billströms julklapp till de papperslösa: ”En allmän flyktingamnesti”.

4. Det kapitalistiska europrojektet står inför en ny dramatisk kris. Hur många dagar tog det för Tommy Waidelich att ändra S-inställning från: – Ett bestämt nej till en svensk anslutning till euroländernas finanspolitiska pakt till: – Vi vill prata om det med regeringen.
1) 15 dagar.
X) 5 dagar.
2) 5 timmar.

5. På Polarprisgalan sjöng systrarna i First Aid Kit ”Dancing  barefoot” för Patti Smith. I vilket band spelade deras pappa?
1) Wilmer X.
X) Imperiet.
2) Lolita Pop.

6. I år var det 80 år sedan strejkande arbetare sköts till döds i Ådalen. Offensiv har under året rapporterat om strejkande arbe­tare som även idag mördas av militär. Från vilka länder kom våra rapporter?
1) Grekland och Spanien.
X) Pakistan och Indien.
2) Kazakstan och Indonesien.

7. Från att i år varit nära, hoppas forskare nästa år, genom fortsatta krocktester, upptäcka en partikel som om den bevisas vore ett historiskt språng i förklaringen av universum.
Vad kallas partikeln?
1) Hobbs partikel.
X) Higgs partikel.
2) Hawkins partikel.

8. En forskningsrapport slog under året fast att privatisering­ar och avregleringar inte ökat vare sig kvalitet eller effektivitet.
Varifrån kom rapporten?
1) Fackförbundet Kommunal.
X) Umeå Universitet.
2) Studieförbundet Näringsliv och Samhälle.

9. En global kamp mot såväl despoternas som kapitalets diktaturer fördes under året utanför de etablerade partierna. Istället manifesterade man sin styrka och sina krav på ockuperade…..?
1) Motorvägar.
X) Torg.
2) Parlamentsbyggnader.

10. Asylrörelsen har haft ett framgångsrikt år trots regeringens fortsatta omänskliga utvisningspolitik. Kampanjer och blockader har stoppat utvisningar, i vissa fall ända fram till flygplanen.
Vilket parti, som tidigare kämpade för flyktingamnesti, vingklippte sin kamp genom att göra upp med Billströms mode­rater?
1) Miljöpartiet.
X) Vänsterpartiet.
2) Kristdemokraterna.

Julnötterna komponerade av Stefan Lundqvist

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!