50 döda och 500 skadade av kravallpolis i Kazakstan

2011-12-16 12:16:12
Idag, på Kazakstans självständighetsdag, samlades fler än 3 000 personer fredligt i Zhanaozen, för att föra fram kraven från de oljearbetare som har varit i strejk sedan maj. Polis och specialstyrkor attackerade mötet och öppnade eld mot de strejkande och deras familjer. Ungefär klockan 11 svensk tid hade 50 redan dödats, och minst 500 till var sårade. Administrativa byggnader och julgranen på det centrala torget stod i brand. En byggnad som tillhör oljeföretaget Uzenmunaigaz sprängdes. En informationsblockad har upprättats; CWI Kazakstans webbplats blockerades. Runt klockan 11.15 svensk tid rapporterades att stridsvagnar och militära styrkor närmade sig från staden Aktau.

CWI:s reportrar uppdaterar nu www.socialistworld.ru i realtid på ryska.

Vi ber om att omedelbara protester skickas till ambassader och till Kazakstans utrikesdepartement, e-post: mid@mid.kz och stödmeddelanden till Otekeeva0103@mail.ru med kopior till kazakhstansolidarity@gmail.com

Socialistworld.net

Protester utanför Telia kommer att ske i:
  • Stockholm 14.00 Telia Hötorget
  • Luleå 14.00 Telia Smedjan
  • Göteborg 15.00 Telia Nordstan
Telia samarbetar med regimen i Kazakstan och kontrollerar 90 procent av mobiltelefonin i Kazakstan.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!