”Ofta säger folk att det behövs revolution i Nigeria”

2013-12-20 22:49:10


Rättvisepartiet Socialisternas systerparti i Nigeria, Democratic Socialist Movement, har varit en bidragande faktor i bildandet av det nya arbetarpartiet Socialist Party of Nigeria.

Generalstrejken i Nigeria i januari 2012 fick total uppslutning. Hela landet stod stilla och de strejkande kontrollerade t ex när mataffärer fick ha öppet. Religiösa och etniska grupper kämpade tillsammans och terrordåden upphörde.

Men strejken ledde ändå inte till ­seger. För DSM (CWI i Nigeria) ledde det fram till bildandet av Socialist Party Nigeria (SPN).

– Nigeria framhålls som en nyliberal succé, en snabbt växande ekonomi. Men när spekulanter och utländska företag talar om en ny stor marknad handlar det bara om en liten minoritet av befolkningen. Över 100 miljoner nigerianer av totalt 175 miljoner är fortfarande extremt fattiga, med cirka 15 kronor per dag att leva på.
Peluola Adewale tillhör ledning-en i DSM. Han beskriver de motsätt­ningar som växer i dagens Nigeria.
– Den ekonomiska tillväxten är hög därför att oljepriset är högt. Nigeria är världen sjunde största oljeex­portör. Men arbetslösheten är officiellt 24 procent. 10 miljoner barn går inte i skola – fler än i något annat land.
På självständighetsdagen, den 1 oktober, var det många tidningar som frågade sig vad det finns att fira. Och nu den 1 januari är det 100 år sedan den engelska kolonialmakten sammanförde en massa provinser och döpte området till Nigeria, på ­förslag av generalguvernörens hustru. Idag är nöden störst i nordost och det är också där som den högerextrema islamistiska organisationen Boko ­Haram har sin bas. Under fyra år har Boko Harams attentat dödat 3 000 personer. Regimen har svarat med ­militära insatser och utlyst undantagstillstånd i tre delstater. Militären har också genomfört massakrer på civila som de anklagat för att stödja Boko Haram.
Korruptionen är extrem och valet mellan två partier högst upp i samhället är i själva verket ett slags krig om privilegierna. Politiskt finns det ingen skillnad mellan partierna, vilket märks när oppositionen APC styr destaten Lagos. Flera guvernörer i norr har hoppat av det styrande PDP för att gå med i APC.

Det oljerika Nigerdeltat är ­också ett oroligt område. 20 000 soldater i gerillor som tidigare stred där lade för tre år sedan ner vapnen mot ekonomisk ersättning. Men nya grupper har bildats och oljestölderna har ökat.
De är nu i sådan omfattning att stora ekonomiska och militära intressen förmodligen ligger bakom.
– Det pågår också hela tiden kamprörelser underifrån. Universitetslärarnas fackförening ASUU är ute i strejk sedan i juli, mot att regeringen har svikit löften om mer resurser till utbildningen. En annan kampfråga är att de flesta delstater inte ens uppfyllt dagens otillräckliga minimilön, berättar Peluola Adewale.
– Bland vanligt folk är det inte ovanligt att man säger att det behövs en revolution. Men vilken sorts revo­lution är otydligare. Det saknas en politisk organisering, samtidigt som fackliga ledare tvekar och bromsar.

Detta är bakgrunden till bildandet av Socialist Party Nigeria (SPN), på initiativ av DSM. SPN ska registreras i början av nästa år för att kunna ställa upp i valen 2015. Men SPN är också ett parti som mobiliserar till kamp och solidaritet.
SPN är ett brett socialistiskt ­parti som redan har värvat medlemmar i flera delar av landet där DSM ännu inte finns. DSM är samtidigt avgöran­de för att samla marxister och se till att SPN:s socialistiska profil inte urholkas.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!