Ohämmad rasism i vaktvåldets spår

2015-02-18 15:29:07

foto: Johnny Söderberg / Flickr CC
Ordningsvaktens skandalösa agerande har försvarats av såväl borgerliga ledarskribenter som av rasister.

Sydsvenskans videoklipp som släpptes förra veckan och visade hur en nioårig pojke brutalt omhändertogs av en ordningsvakt på Malmö centralstation väckte omedelbart starka reaktioner. Redan dagen efter publiceringen demonstrerade cirka 400 personer på Stortorget i Malmö mot ordningsmaktens våld.

Men filmklippet släppte inte bara fram rösterna från de som motsätter sig polisövervåldet, något som Malmöborna har stora erfarenheter av efter den antinazistiska demonstrationen i Limhamn i fjol där polisen urskillningslöst och medvetet red över flera demonstranter med sina hästar, utan även en flod av hat och rasistiska attacker riktade mot pojken samt mot blotta tanken på att ordningsmakten kritiskt bör granskas av folket.

På internet spreds snabbt påståenden om den nioåriga ensamkommande flyktingpojkens ”brottslighet”, med ”tre olika droger i blodet”, ”rånade en 82-årig kvinna” och ”egentligen [är] 13 år gammal”. När media granskade inkomna rapporter från dagen fanns det inget som bekräftade någon av uppgifterna. Ingen lögn blir för vidrig och inget offer skonas när rasisterna vädrar blod.

Ordningsvaktens agerande försvaras också med att kritikerna saknar kompetens för att bedöma vad som är nödvändigt våld vid ingripanden. Men vi har all anledning till att sakna förtroende för dessa myndigheter. 

I måndags beslutade åklagare att åter öppna utredningen om polisens agerande i Limhamn efter att en inspelning dykt upp där en polis pratar om att medvetet rida ner demonstranter. Dessutom hindrade polisen ambulanser från att komma fram och spred även direkta lögner om demonstranternas våld.

Ordningsmaktens yttersta uppgift  är inte att skydda befolkningen från brott utan att försvara makt­elitens privilegier och upprätthålla den kapitalistiska ordningen. 

Varken Socialdemokraternas prat om ”mer medmänsklighet” eller Vänsterpartiets krav på oberoende utredning är tillräckligt. Vad som behövs är ett kompromisslöst ansvarsutkrävande och en fullständig demokratisering av poliskåren och rättssystemet. 

Det behövs också en fortsatt kamp mot högerpolitiken som göder den rasism som gör att det ses som acceptabelt att svartmåla och förtala en nioårig pojke som fått sitt huvud dunkat i golvet av en 90 kilo tung ordningsvakt. ■


RS/Offensiv säger:

  • Stoppa jakten på flyktingar. Återinför rätten till asyl.
  • Amnesti till gömda flyktingar och papperslösa.
  • Ställ polisen under demokratisk kontroll och styre underifrån.


Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!