Ökat motstånd mot SD-rasismen

2010-05-26 16:36:27
Om Sverigedemokrater­na kommer in i riksdagen är det ett hot mot alla andra. Ett hot är ök­at rasistiskt våld – det var sympatisörer till SD som gick till attack mot socialister i Uddevalla inför 1 maj.

Redan risken för att Sverigedemokraterna kommer in i riksdagen innebär att våldsamma nazister känner sig stärkta. Även om SD:s opinionssiffror dala­de i helgens mätningar är frågan långt ifrån avgjord. Kampen mot rasismen blir en nyckelfråga i höstens valrörelse.

Hur ska hotet besvaras? Rättvisepartiet Socialister-na driver just nu en antirasistisk kampanj i Haninge, den kommun som 1998 var SD:s skyltfönster som den första kommun där de fick två mandat. Kampanjerna mot rasism och nedskärningar gav resultat år 2006, då RS tog mandat. SD ökade inte i Haninge, till skillnad från i de flesta andra kommuner.
– Sverigedemokraterna märks knappt i kommunen, men i fullmäktige hetsar de mot invandring och flyktingbarn, säger Mattias Bernhardsson, kommunfullmäktigeledamot för RS.
– Vi måste stoppa rasismen, som riskerar att bli ett hinder för gemensam kamp mot nedskärningar och högerpolitik. Vi måste stoppa all splittring.

– Samtidigt visar SD var de står genom att ställa upp på alla högerns nedskärningar, och till och med kräva ännu större försämringar inom skolan.
De etablerade partierna bäddar för SD, dels ge­nom att nedskärningspolitiken skapar ett missnöje som SD försöker utnyttja, dels genom att de numera behandlar SD som vilket parti som helst.
Rasismen ska inte tigas ihjäl, den ska uppmärksammas – men inte ge­nom att rasisterna får en plattform i tv eller på torgen. I Uddevalla besvara­de Rättvisepartiet Socia- listerna attackerna runt 1 maj genom att bilda Uddevallas Nätverk Mot Rasism, som höll en demonstration den 14 maj.

RS kampanj i Haninge mobiliserar också till Area Turns Red, en antirasistisk festival som arrangeras av Stockholms Antirasistiska Kulturförening, lördagen den 5 juni, kl 14-24 i Tantolunden i Stockholm.
  • Gemensam kamp, svenskar och invandrare, mot nedskärningarna, för jobben och mot rasism.
  • Stoppa diskrimineringen. Lika rättigheter till arbete, utbildning, vård och bostäder.
  • Ingen plattform för nazister. Alla deras demonstrationer o dyl måste be- mötas av välorganiserade massaktioner. Inga nazister på våra gator.
  • Uteslut nazister ur fackföreningar. Tillåt inte nazister att verka i skolor, på arbetsplatser och i bostadsområden.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!