Ökat stöd för ockupationen

2017-02-15 16:45:57


BB-ockupanter

Det massiva stödet för BB-kampen i Sollefteå fortsätter. Ockupationen har fått uppmärksamhet över hela landet och i lördags hölls stödmanifestationer på en rad orter. I Stockholm kunde vi höra artisten Stefan Sundström beskriva nedläggningen som ”skamlig”. Han manade till ”Solidaritet mellan Södermalm och Ådalen”samtidigt som han också kritiserade ”förslumningen” av vården i Stockholm.

Vi som är engagerade i vårdfrågan vet att den akut behöver rustas upp över hela landet. Den nationella protestdagen den 4 september visade också på en opinion för det. Det är uppenbart att BB–ockupationen i Sollefteå nu har blivit en symbol i kampen mot nedskärningarna. Helt rätt! Ockupationen är en bra förebild för de skarpare kampmetoder som också behövs när politikerna inte lyssnar utan fortsätter att riva ned den vård som invånarna gång på gång försvarat i massiva demonstrationer.
Även i Sundsvall hölls i lördags med kort varsel en liten ljusmanifestation för Sollefteås BB och akutsjukhus. Emilia Stråge från Sollefteå och Jerker Lundström från Sundsvall stod vid Esplanaden och talade om behovet av tre akutsjukhus, samlade in pengar och namnunderskrifter samt delade ut flygblad med kontaktuppgifter för alla som ville hjälpa till med ockupationen.

Förutom BB har Sollefteå sjukhus drabbats av stängning av akutortopedin och på senaste regionfullmäktige klubbades också beslut om stängning av akutkirurgin. Dödsdomen för akutkirurgin utverkades av S + MP med stöd av SD. S-ledmöterna från Ådalen Jonne Norlin, My Larsson och John Åberg röstade mot partilinjen.
Även Vänsterpartiet är splittrat, där Sundsvallsledamöterna Annicka Burman och Kenneth Challis fortsatt att gå emot partilinjens motstånd och istället stött S och majoriteten. I samband med att V-ledaren Sjöstedt besökte Sollefteå i förra veckan uppmanade han Burman och Challis att ställa sina platser till förfogande. Detta har i alla fall Burman inga planer på att göra. Hon säger till SVT att Sjöstedt inte är insatt i frågan och att han har fått ”alternativa fakta” från partimedlemmar i Ångermanland.

Först i söndags hade jag möjlighet att åka och hjälpa till vid ockupationen. Tog nattskiftet mot måndagen. På kvällen när jag kom var det en hel del folk där, både ockupanter och folk som ville visa sitt stöd. En hel del politik diskuterades såklart. Nils-Gunnar Molin, som är ordförande för föreningen Sollefteå Framtidens Akutsjukhus, tittade in och diskuterade en stund. Han är mycket påläst vad gäller ekonomin i landstinget och känner till mycket om politikerna i landstinget. Nils-Gunnar varnade för att akutkirurgin i Ö-vik nu kan stå på tur att läggas ned.
Han menar också att för att rädda vården behöver det inte handla så mycket om pengar utan mer om att lyssna på medarbetare och fack.

När kvällspasset gick hemåt tog vi i nattskiftet över. Tillsammans med mig deltog en pensionerad sjuksköterska som arbetat 40 år på Sollefteå sjukhus, en lokförare från Helgum, en skogsarbetare från en by i Jämtland samt en pensionerad lärare. Det man slogs av var hur mycket kompetenta och engagerade människor det finns i länet som nu ställer upp och jobbar ideellt när det gäller att försvara något viktigt.

BB-ockupationen och nedskärningarna av sjukvården i hela vårt landsting ställer de viktiga frågorna om resurser, kampmetoder och nya politiska alternativ.
Det är viktigt att visa exempel på att kamp och protester lönar sig. I Dorotea vanns som vi vet en seger efter flera års ockupation. Förra veckan backade S, MP och V i Norrbotten efter stora protester och sade nej till nedläggning av IVA och narkos i Kalix och Kiruna.

Vi i Rättvisepartiet Socialisterna manar till ett riksomfattande vårduppror. Vi säger nej till politikerprivilegier och pamplöner. Politiker ska leva på arbetarlön.
Vi för fram parollen om att det behövs byggas upp ett nytt arbetarparti. Pengarna till upprustning av vård och omsorg måste tas där de finns – hos rika, banker och storföretag. ■


Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!