Om Chavez revolution

2007-02-21 15:11:08
BOK
Titel: Venezuela och drömmen om ett nytt Amerika.
Författare: Kalle Holmqvist.
Förlag: Murbruk förlag.
Venezuela och drömmen om ett nytt Amerika guidar genom Venezuelas historia från Columbus till idag, men framförallt från Chavez valseger 1998 och 2000-talets socialism. Boken kan varmt rekommenderas.

”För att fira indianfolkens motståndsdag den 12 oktober 2004 välte indianerna Columbusstatyn på Plaza Venezuela i Caracas. I en symbolisk rättegång åtalades Christoffer Columbus för folkmord. Tidigare var 12 oktober Columbus minnesdag. Dagen döptes om till indianfolkens motståndsdag för att visa att i det nya Venezuela är det inte de spanska erövrarna som hyllas”, skriver Holmqvist inledningsvis.
Författaren konstaterar senare att den ”objektiva journalistiken är en myt” och att han därför inte kommer att ursäkta sig för att han tydligt tar ställning för Chavez och den bolivariska revolutionen.
Även om Holmqvist är oerhört okritisk till Chavez, så har han helt riktigt uppfattat att det man kan anklaga Chavez för är att inte ha utmanat det gamla Venezuela nog mycket.
Holmqvist ger emellertid inte själv något svar på vad som krävs för att utmana kapitalismen. Han drar inte de nödvändiga och akuta slutsatserna som krävs för att på allvar fullborda revolutionen. Däremot beskriver han ingående vilka fantastiska landvinningar som Chavez reformer har inneburit för vanliga fattiga och minoriteter i Venezuela.
”Arbetet med den nya grundlagen skapade ett aldrig tidigare skådat politiskt klimat. Över hela landet debatterade venezuelanerna hur den nya grundlagen skulle utformas. Folk nöjde sig inte längre med att rösta, utan tog aktiv del i politiken.”
Holmqvist beskriver kvinnokampens allvar i dagens Venezuela: ”Den grupp som hårdast fått kämpa mot diskriminering är ingen liten minoritet. Venezuelas kvinnor utgör 48 procent av befolkningen. I de lokala planeringsråden, i den militära reserven och i de bolivariska cirklarna utgör kvinnorna majoriteten. Men ju högre upp i politiken man hamnar, desto färre blir de.”

Utökade HBT-rättigheter

Inom skolan har mycket gjorts. Enligt lag är skolor förpliktigade att ”arbeta för jämställdhet och för att förebygga genusnormer hos pojkar och flickor”.
I flera år har HBT-organisationer genomfört orgullodemonstrationer (pride) i Caracas. Demonstrationerna har varit små och ofta stoppats av polisen. ”Det var först efter Chavez makttillträde som marscherna tilläts … 2005 beräknades 20 000 ha deltagit … många talar om den sexuella frigörelsen som revolutionen inom revolutionen.”
Det är ingen tillfällighet. Genom historien kan vi se hur arbetarklassens framsteg också ger framsteg för homosexuella och kvinnor. Sovjetstaten var det första land i världen som avkriminaliserade homosexualitet – och det första att bryta med kapitalismen.
Antirasismen har också fått ett uppsving. Chavez är Venezuelas första ickevita president och tillhör ursprungsbefolkningen, av vilka majoriteten fortfarande lever i fattigdom på landsbygden, men har tjänat på de reformer som gjorts.
Holmqvist påpekar att USA och väst vill beskriva Venezuela som en diktatur, trots att landet aldrig har varit mer demokratiskt än idag. Samtidigt säger de att Colombia är en demokrati, vilket Blomqvist kritiserar:

Etablissemangets kritik

”I Venezuelas grannland Colombia har minst 3 000 vänsterpolitiker mördats varav två presidentkandidater … landet är världens farligaste för fackföreningsaktivister. Under 2005 mördades 70 colombianska fackliga ledare av paramilitär eller försvann”.
Boken berör många olika områden, men har en oerhörd brist på analyser och mer ingående beskrivningar. Detta till trots är det här en av de bästa skildringar av Venezuela som finns på svenska. Författaren skriver också själv att syftet med boken endast är att ge ”en kort introduktion till den politiska utvecklingen i Venezuela”, att det viktiga inte är att ge politiska svar utan att ”visa den bild av Venezuela som Nordamerikanska och västeuropeiska media inte vill visa”.
Även om boken inte har något program för vägen framåt för den venezolanska revolutionen och författaren själv inte riktigt har förstått arbetarklassens nödvändiga självorganisering, är den ändå bra och kan utmärkt väl användas som en handbok eller som studiecirkelmaterial.

Kristofer Lundberg
Boken finns att beställa hos Rättviseböcker.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!