Ombildningsfusk i Jordbro

2015-05-13 19:23:16

foto: Kenny_lex / Flickr CC
Haninge bostäder driver aktivt på för ombildningar och vill avveckla snarare än utveckla. Omfattande fusk och mygel vid ombildningen av fastigheter i Jordbro är ett exempel på detta.

De styrande politikerna i Haninge har i flera år försökt att sälja ut de få allmännyttiga hyresrätter som finns. Istället för att satsa på de nödvändiga upprustningar som behövs har Haninge bostäder dränerats på resurser då kommunfullmäktige drivit igenom långt större utdelningar än vad lagen tillåter. 

Både Moderaterna och Socialdemokraterna har styrt Haninge bostäder för att avveckla allmännyttan snarare än att utveckla den. De driver aktivt på för ombildningar. 

Då bostadsrättsföreningarna inte har lyckats få ihop det nödvändiga antalet röster i tid har Haninge bostäder förlängt tidsfristerna gång på gång, i strid mot bestämmelserna, i sin iver att ombilda till varje pris.  

Förra veckan höll bostadsrättsföreningen på Södra Jordbrovägen 19-25 en köpstämma i fuskets tecken:

  • Ingen ekonomisk plan presenterades i tid för hyresgästerna inför köpstämman.
  • De ekonomiska kalkylerna som visar på den stora risken för konkurs har undanhållits hyresgästerna.
  • Bostadsrättsföreningen har ej förklarat för alla boende att de köper hela fastigheten – alltså inte bara sin egen lägenhet. De som köper är ansvariga för hela fastigheterna: Att fasader, hissar, vatten- och elstammar rustas upp och att lägenheterna hos kvarvarande hyresgäster rustas upp, till exempel nya golv, kök och badrum.
  • Kallelsen till köpstämman delades inte ut till alla hushåll i tid och kända kritiker till ombildningen hoppades över. 
  • Hyresgäster har lurats till att fylla i fullmakter. Många har inte förstått att en fullmakt som skrevs på för över ett år sedan räknas som en ja-röst på köpstämman. 

Rusta upp Jordbro och Rättvisepartiet Socialisterna uppmanar hyresgästerna att inte söka lån för denna blåsningsaffär. 

”Alternativet till denna extremt riskfyllda och odemokratiska ombildning är att gå samman och kräva att Haninge bostäder rustar upp lägenheterna, fastigheterna och utemiljön”, skriver Rusta upp Jordbro i sitt senaste flygblad som delades ut under tisdagen den 21 april. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!