Omfattande kaos stoppar Förbifartsbygget vid Lovön

2018-08-22 21:47:52

foto: Illustratör: Tomas Öhrling
Grafik över tunnelbygget, en del av det klimatkatastrofala och dyra Förbifart Stockholm.

Trafikverket meddelade den 13 augusti att tunnelarbetet på Förbifart Stockholm vid Lovön stoppas tillfälligt. Trots hård kritik i en lång rad inspektioner av Arbetsmiljöverket ända sedan augusti i förra året mot företaget Lovön Samverkan AB (LSAB), som bildats av två italienska bolag, hade allvarliga brister ännu ett år senare inte åtgärdats.

Men, som en granskande journalist bakom nyhetssajten Stoppafusket.se säger till Offensiv, handlar det inte bara om arbetsmiljön, utan om hur svensk arbetsmarknad har blivit som ”Vilda västern”.

– Det har varit ett kaos ända från början, förklarade Hans Jansson från Arbetsmiljöverket i LO:s tidning Arbetet redan den 14 maj i år efter att själv i mitten av april ha skadat trumhinnan av en explosion under en pågående inspektion. 

”Plötsligt hör vi en otrolig smäll. ’Håll för öronen’ ropade platschefen. Men det var försent. Tryckvågen ur tunneln var gigantisk”, beskrivs händelsen i en av verkets interna incidentrapporter, där en biltuta var enda förvarning. 

”Projektledaren på Trafikverket säger att de inte säkrar berget efter sprängning och hon tror att det bara är en tidsfråga innan vi har en eller flera dödsolyckor”, står det också i samma rapport. 

I nio rapporter riktas en massiv kritik för rasrisk vid omarkerade släntkanter, inga riktiga landgångar mellan kajen och fartygen vid hamnen där stenkrossmaterialet från tunneln ska lastas, inga brandsläckare vid sprängförrådet, odetonerade sprängmedel i en container ovan jord, avsaknad av ljuspunkter och belysning om tunneln skulle bli rökfylld och en stor brist på ordentliga omklädningsrum, matsal, toaletter och duschar för ett par hundra arbetare. 

Under en inspektion kunde Arbetsmiljöverkets inspektörer också se arbetare som ålade på en av de två stenkrossarnas transportband för att åtgärda ett problem, utan att huvudströmbrytaren var avstängd.

Att en viktig del av arbetet vid ett av Sveriges största infrastrukturprojekt någonsin stoppas, som utförs av de två italienska bolagen bakom LSAB och deras underentreprenörer för en prislapp på 3,7 miljarder kronor, har visserligen rapporterats även av SVT, men utan att få den uppmärksamhet det förtjänar. 

Än mindre uppmärksamhet har än så länge uppgifterna i en artikelserie på sajten Stoppafusket fått, som under sommaren har rapporterat om skattebrott, dumpade löner och villkor, osanna fakturor, smuggling, svartarbete, be­drä­ge­ri­er, grovt narkotikabrott och målvakter bland de 25-30 procent av företag och personer i företag vid projekt på Förbifart Stockholm som de har hunnit granska.

Sajten rapporterar inte bara om det kaos vid utlandsregistrerade företag verksamma i Sverige som är deras specialitet, utan har också upptäckt en rad svenskregistrerade företag ”med påtaglig brottshistorik och märkligt företagsbeteende”.

– Ja, det är förvånande, men kanske beror det på att så få journalister jobbar under sommaren då också skogsbränderna har fått så stor uppmärksamhet, svarar journalisten Anna-Lena Norberg på Offensivs fråga om den hittills närmast obefintliga uppmärksamhet som detta har väckt.

Trafikverket och andra myndigheter, som upphandlar byggen av infrastrukturprojekt för enorma mångmiljardbelopp, ställer givetvis krav i upphandlingarna i enlighet med lagar och regler, men har enligt Anna-Lena Norberg liten eller ingen kontroll på att dessa efterlevs och inga sanktioner.

– Vi har idag Vilda västern på den svenska arbetsmarknaden, där ingen kontroll finns av företagen och villkoren för de hundratusentals utstationerade som arbetar i landet, säger hon och jämför med att det är som om det gick att ostraffat kunna köra 150 på 90-vägar.

– Upphandlarna tror sig kanske ha tjänat en miljard på att upphandla enligt lägsta pris, när pengarna i själva verket flyter ut ur landet.

De fackföreningar, som ska kontrollera att löner och villkor efterlevs, har i praktiken en mycket liten chans att göra detta när de knappt har några medlemmar på många av arbetsplatserna.

– Det finns ombudsmän som jobbar ihjäl sig med detta, det vet jag, säger Anna-Lena Norberg och varnar för en ökad och missriktad främlingsfientlighet mot utländska arbetare.

– Jag var själv i Storbritannien innan Brexit-omröstningen och vet hur stor roll den sociala dumpingen hade, berättar hon.

Bygget av Förbifart Stockholm löper inte bara på grund av nonchalerade klimatskäl, arbetsmiljöskäl och underskattade kostnader att bli en lika skandalkantad historia som Nya Karolinska. Det kan mycket snart också torna upp sig som ännu ett enormt monument över okontrollerade upphandlingar av stora projekt, som byggs av grovt utnyttjade arbetare. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!