I Baschur i södra Kurdistan (Irak) har arbetare gått i strejk och omfattande protester har rapporterats. Protesterna startade den 1 oktober ur ilskan mot den ekonomiska krisen.
Lärare, sjukvårdspersonal och offentliganställda har tagit till gatorna. Protesterna har pågått i över två veckor och arbetarna kräver att få sina obetalda löner.
Av regionens 5 miljoner invånare är 1,3 miljoner anställda inom offentlig sektor. KRG, Kurdiska regionens regering som leds av KDP, har inte betalat ut löner på tre månader.
Ilskan riktar sig nu också mot att president Massoud Barzani, PDK, håller sig kvar vid makten trots att hans mandat gick ut i augusti.
Protesterna och strejkerna är de mest omfattande sedan år 2011 och riktas mot KRG:s ledning som har berikat sig själva i tider som för vanligt folk har inneburit ekonomisk kris i spåren av sjunkande oljepriser och krig mot Islamiska Staten.
På banderoller under demonstrationen stod det ”Oljepengar borde gå till folket, inte till maffian”.
– KRG-regeringen bär ansvaret, om de inte löser det kommer protesterna att fortsätta, sade Ari Ahmed, en 50-årig lärare från Sulaimaniyah, till Reuters.
Under en tioårsperiod efter Saddam-regimens fall och den USA-ledda invasionen av Irak blomstrade den kurdiska delen ekonomiskt av höga oljepriser, samtidigt som övriga Irak fortsatt befann sig i ett sekteristiskt inbördeskrig. De kurdiska ledarna berikade sig själva och en avgrundslik klyfta byggdes upp mellan dem och befolkningen.
Liknande protester skedde även år 2011 mot korruptionen, där flera demonstranter dödades.
Den senaste veckan har tio ungdomar dödats och 300 gripits. Demonstranter har drabbat samman med polis efter att de har attackerat KDP-kontor vilka har bränts ned i flera städer och provinser.
I södra Kurdistan finns ett stort behov av uppbygget av ett arbetarparti på socialistisk grund som kan samla massorna i kampen mot korruption och maktmissbruk, för arbete, bostad och social rättvisa. Sedan i somras pågår också stora protester i Bagdad och andra irakiska städer med paroller mot korruption, prisökningar och massarbetslösheten. ■