Omval Västra Götaland: RS kämpar för utbyggd och gratis kollektivtrafik

2011-05-04 14:43:47
Turerna har varit många och kritiken hård mot Västtrafik den senaste tiden. Allt från det nya biljettsystemet till det privata transportbolaget Veolia, för deras bristande säkerhet på bussar i Västra Götalandsregionen. Tillgänglighet, säkerhet och bättre miljö är några nyckelord som Västtrafik vill lyfta fram, men hur bra rimmar dess visioner med verkligheten?

Västtrafik är ett bolag som till hälften ägs av Västra Götalandsregionen och till hälften av de 49 kommunerna i regionen. Västtrafik hade 2009 en omsättning på mer än 5,5 miljarder kronor, varav 2,23 miljarder kronor kom från biljettförsäljningen. Så Västtrafiks nya biljettsystem eller det två år gamla, som hittills har kostat 478 miljoner kronor, kan ju tyckas som mindre pengar och väl investerade slantar. Men förutom att nästan en halv miljard är oerhört mycket pengar, skulle de kunna investeras på ett mycket bättre sätt, då det tidiga­re systemet både var välfungerande och enklare.
Pengarna hade kunnat gå till fler bussar, fler eller nyare spårvagnar, tätare turer eller ett par nya linjer. En testperiod om huruvida gratis kollektivtrafik eller i alla fall billigare biljettpriser i hela regionen skulle fungera, hade varit en bra investering.
Med det nya systemet är det svårt att ha koll på sitt saldo. Det ger ingen information om pris för resan vid påstigning. Systemet är dessutom integritetskränkan­de, då all information om individens resor lagras i och med Västtrafikkortet och dess datasystem. Man kan ju fråga sig i vilket syfte informationen ska lagras?
Samtidigt med det nya biljettsystemet har dessutom antalet kontroller ökat i regionen. Västtrafik har också stora problem vad gäller trafiksäkerheten på fordon. Två av tre förundersökningar från trafikpolisen i Göteborg har gått till beslut om åtal. Under hösten och vintern 2010 gjorde trafikpolisen kontroller på över 100 bussar. Nästan 90 av dessa fick då körförbud och de flesta tillhörde Veolia Transport.

Västtrafiks vd har offentligt kritiserat Veolia, trots att ansvaret är lika stort för Västtrafik själva. Att från början teckna avtal med det multinationella, antifackliga bolaget – vars svenska vd To­mas Wallin för ett par år sedan dömdes till böter för brott mot fordonsförordningen – är inte bara en skandal, utan en risk för passagerares liv och hälsa.
På en av bussarna, som fick körförbud, hängde en ruta så pass löst att en passagerare ha­de kunnat slungas ut i en skarp kurva (Göteborgs-Posten den 2 mars 2011).
Kraftiga oljeläckage, defekta bromsljus och blinkers var vanli­ga fel på flertalet bussar. Tidiga­re i vår lossnade ett bakhjul på en av Veolias bussar i Göteborg.

I sin årsredovisning för 2009 skriver Västtrafik att: ”För att öka resandet 2010-2012 måste vi göra det enkelt, vi måste vara pålitliga och vi måste våga vara mänskliga och personliga.”
Men Västtrafik har redan misslyckats med detta. Bolagets visioner kring säkerhet och miljö är tom­ma ord så länge man tillåter företag som Veolia köra på sina linjer och man strävar efter en enklare, mer lättillgänglig och utbyggd kollektivtrafik för passagerarna.
Med nuvarande priser, röriga biljettsystem, oansvariga aktörer inom kollektivtrafiken och en trängselskatt för bilisterna som snart kommer till Göteborg, är behovet av en demokratisering av kollektivtrafiken mer brännan­de än på länge.
För denna förändring krävs kamp underifrån med tydliga krav på en kollektivtrafik efter behov, för miljön och mot politiker, tjänstemän och privata aktörer som spelar med våra skattepengar och vår säkerhet.

RS kämpar för:
  • Massiv satsning på kollektivtrafiken – bekämpa den globa­la uppvärmningen med en ut- byggd och gratis kollektivtrafik.
  • Riv upp den nya kollektivtrafiklagen.

Johannes Lundberg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!