Öppet brev: Facket måste reagera mot allian(s)-politiken i Luleå!

2007-10-24 15:10:40
I valet vann högerregeringen makten av framförallt två anledningar: Det stora missnöjet med s högerpolitik och växande orättvisor, symboliserat av Göran Persson. En ohederlig borgerlig mediekampanj som framställde moderaterna som ”det nya arbetarpartiet” och alliansen som ”folklig”.
Sedan dess har vargen tagit av sig sina fårakläder och visat sitt verkliga jag i form av en extrem nyliberal högerpolitik där rika premieras på fattigas, sjukas och arbetslösas bekostnad.

Högerpolitiken vill pressa fram en låglönemarknad och privata försäkringssystem efter USA-modell. Som ett resultat är regeringen mer impopulär är någon annan regering varit så kort tid efter valet.

Men högerpolitiken är inte isolerad till de traditionellt borgerliga partierna. I Luleå planerar Karl Petersen för en borgerlig privatiseringsvåg helt i klass med många borgerliga kommuner:
– Allmännyttan har sålts i en omgång och nu väntar en ny försäljning av ytterligare uppåt 1 000 av Lulebos lägenheter.
– Lokalvården har privatiserats på försök. Trots att försöket visar att städningen blivit undermålig och inte billigare vill Karl Petersen att all lokalvård ska få säljas ut.
– I sin plan för ytterligare privatiseringar hävdar Karl Petersen att ”allt kan konkurrensutsättas”, utom ”kärnverksamheter” (vilka de nu är).
– Nedskärningarna i skolan anpassas efter de privata friskolorna. Kommunen har själv startat en friskola (entreprenörsgymnasiet).
Det är uppenbart att s under Karl Petersens ledning anser att alliansens privatiseringspolitik är exemplet att följa, trots att de som drabbas är arbetare och låginkomsttagare.
Det som kan stoppa högerpolitiken, oavsett om den leds av Petersen eller Reinfeldt, är aktiv kamp underifrån från fackföreningar, hyresgäster, ungdomar, invandrarföreningar etc.
Det är dags för lokala fack att ställa sig frågan vad de ska göra för att försvara sina medlemmar och engagera dem i en verklig proteströrelse. Hittills har det varit alldeles för tamt.

Inför lokalvårdarnas demonstration mot privatiseringarna den 29 september hjälpte Kommunal inte till i mobiliseringen och på demonstrationen fanns inte en enda representant på plats! Förutom denna demonstrativa passivitet så har det varit tyst. Ett lysande undantag är verkstadsklubben på SSAB som efter ett välbesökt medlemsmöte gått ut hårt mot privatiseringen av lokalvården. Nu måste andra fack följa efter. En tvärfacklig demonstration mot privatiseringspolitiken skulle få ett massivt stöd av luleborna.
Därför ställer vi frågan: Vilka är de fackliga planerna för att stoppa privatiseringarna?

Jonas Brännberg, Rättvisepartiet Socialisterna
Helena Söderström, lokalvårdare
Bengt-Göran Brännström, metallare SSAB
Elisabeth Enbom, f d tvätteriarbetare
Farzad Samimi, metallare Erlandssons

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!