Öppet möte: Carolina Zapata om studentkampen i Chile

2011-09-22 15:57:17

foto: Karin Wallmark


Onsdagen den 21 september bjöd Rättvisepartiet Socialisterna in Carolina Zapata, en av ledarna för studentrörelsen i Valparaíso i Chile, till att tala på ett öppet möte i ABF-huset i Stockholm. Hon talade om kampen som pågått i Chile under sommaren och berättade om den rådande situationen.

– Det har varit svårt att återuppta kampen i Chile sedan Pinochetdiktaturen; arbetarrörelsen har varit totalt nollställd under många år. Ingen av regeringarna som suttit vid makten sedan diktaturtiden har uppfyllt de löften de gett folket.
– Rörelsen som väckts i år är inte en spontan rörelse, det har varit en process som accumulerats under en lång tid och som samlat krafter. Redan för två år sedan fanns en studentrörelse som kallades ”Pingvinerna”, som ställde samma krav som de vi ställer nu. Rörelsen fick inte alls samma gehör och blev inte lika stark som rörelsen idag, men den var en början på en process.

Carolina menar att det som gett den här rörelsen så pass stora framgångar är att den tagit upp många olika krav för hela samhället, för alla olika sociala skaror:
– Studentrörelsen är i samklang med hela samhället och kämpar tillsammans med bland andra industriarbetarna, och alla möjliga olika yrkesgrupper har anslutit sig till kampen.

Regeringen har fortfarande inte, trots den massiva rörelsen, gett studentrörelsen något som helst gehör.
– De är barn av diktaturen. De vägrar fortfarande att ge vika för våra krav, säger Carolina och fortsätter:
– Våra krav var i början ganska svaga; kraven man först tog fram var en förstärkning av stipendier och liknande. Nu har rörelsen blivit så pass omfattande att man ställer betydligt större krav, som till exepmel en ändring i författningen; att nationalisera alla Chiles naturtillgångar. Man inser att dessa förändringar måste ske, men regeringen vägrar lyssna på folket, på familjerna och på hela samhället. Det gäller inte bara studenterna längre, alla i samhället är nu med i rörelsen och vill förändra situationen. Rörelsen har stöd av över 80 procent av Chiles befolkning.

Carolina fortsätter med att förklara styrkan och bredden i studentrörelsen i Chile.
– Studenterna har alltid haft den rollen i Chile att återuppväcka arbetarrörelsen, som varit sovande sedan diktaturtiden. Bakom studenternas krav finns alltid ett ifrågasättande av regeringens nyliberalisering av Chile, framförallt av privatiseringen av utbildning och hälsovård. Det som sker nu är att man ifrågasätter hela systemet, med världens näst dyraste skolgång. Studenter, som måste ta banklån med dyra räntor för att finansiera sin utbildning, blir skuldsatta för livet. Inkomsterna genom hela livet räcker inte till för att betala tillbaka lånen. Och nu har Piñera ändrat lagen vilket höjer studenternas räntor på lånen med ytterligare 3 till 4 procent.
– Ett bevis på studentrörelsens styrka har hela tiden varit dess enorma mobiliseringar. Den fackliga centralorganisationen Central Unitaria de Trabajadores (CUT), Chiles motsvarighet till LO, kallade till generalstrejk den 24 och 25 augusti, då runt 600,000 arbetare från hela landet deltog i själva strejken. Studentrörelsen har kunnat mobilisera betydligt fler, som både har strejkat och demonstrerat i flera månaders tid. Studenterna demonstrerade i massor även under dagarna för generalstrejken, för att visa sitt stöd.

– Det har under en lång tid svept en privatiseringsvåg över Chile, som började under Pinochetdiktaturen och som fortsatt efter den. Det är viktigt att förenas i en kamp mot privatiseringarna, och för en åternationalisering av landets naturresurser, däribland av koppargruvorna som sålts ut till kapitalister utanför landet. En nationalisering bara av Chiles koppar skulle räcka till för att finansiera en helt gratis utbildning för alla i hela landet, berättar hon.

I Chile, som i resten av världen, är vakuumet på vänsterkanten stort.
– Det som krävs är att återuppväcka vänsterrörelsen, vilket skulle vara mycket möjligt om studentrörelsen skulle vinna en seger. Det skulle visa folket att kamp lönar sig. Den första segern kan mycket väl komma att bli en kostnadsfri skolgång, och om det sker kan vi ta kampen vidare till andra frågor. Något som måste förändras är privatiseringarna; just nu är det stora kapitalistiska företag som styr hela landets ekonomi.

– Även om studentrörelsen har en tendens att vara den första gnistan i kampen i Chile så kan den inte stå för hela motoriken i arbetet. Hela arbetarrörelsen måste gå samman för att kunna driva alla kraven med en större kraft. Något som anses viktigt är att ifrågasätta hela det politiska etablissemanget. Det är nödvändigt för vänstern i hela världen att ge struktur och leda arbetarrörelsen i rätt riktning och föra fram deras krav. Den måste ifrågasätta den nuvarande demokratin och försöka skapa en demokrati som hela befolkningen kan vara mer delaktig i.
– De så kallade traditionella universiteten i Chile har funnits länge och har tidigare varit statliga och beroende av staten. Då var det studenterna som hade makten att välja sina docenter och professorer. Polisen hade inte heller rätt att vistas på universitetsområdena. Idag har universiteten sålts ut till privata aktörer, som numera har all makt på universiteten. Många studenter har även ställt krav på sina lärare att de ska delta i protesterna, vilket många också gjort.

– Universitet och gymnasieskolor har under flera månader varit ockuperade. Just nu är över 70 % av landets universitet antingen ockuperade eller i strejk. Men många gymnasieskolor håller återigen på att bli kontrollerade av polisen. En attack från regeringens sida på universitetsstudenterna är hotet att de som inte återgår till sina studier igen senast den 7 oktober kommer att behöva repetera ett helt år. De riskerar då också att förlora sina stipendier. 70,000 studenter har redan förlorat ett läsår, men det handlar om flera hundra tusen till i hela landet. En del har valt att återgå till studierna, och har då skrivit på kontrakt som binder dem till att fortsätta sina studier, för att inte förlora ett helt läsår. Detta betyder inte att de inte stödjer studenternas kamp, det gör de fortfarande, men nu i det tysta.
– De studenter som fortsätter kämpa trots denna motgång vet vad de ger sig in i, och vad det kommer innebära för dem, men de inser också att det här är någonting betydligt större – det handlar om en kamp för att förändra hela systemet, en kamp för framtiden både för de själva och för framtida generationer.

Även i Chile har polisen agerat brutalt i sina försök att tysta de protesterande studenterna för att skydda maktens intresse.
– Under demonstrationerna har det varit mycket vanligt med konfrontationer mellan demonstranter och beväpnad kravallpolis. Hundratals har gripits och polisvåldet har varit brutalt, berättar Carolina.
– Under demonstrationerna till stöd för generalstrejken möttes demonstranterna av tusentals beväpnade poliser, som attackerade dem med tårgas och vattenkanoner i enorma mängder. Under en demonstration i Santiago på torsdagen blev en 16-åring skjuten av polis, och en 18-åring fick livshotande skador. Hundratals blev gripna och dussintals skadade bara under torsdagen. Under en demonstration den 26 augusti fick en 14-årig pojke ett dödande skott i bröstet av polisen, som inte ställdes inför rätta. Han erkände att han avlossat ett skott och bad om ursäkt.

– Konfrontationerna har varit en möjlighet för polisen att gå ut i media och framställa demonstranterna som vettlösa och våldsamma, när det i själva verket är polisen som brukar övervåld mot obeväpnade ungdomar. Det händer mycket som man inte ser; det har kommit rapporter om tortyr inne i polisbussarna. Polisen har också använt illegala gaser mot demonstranterna, och i staden Concepción i mellersta Chile var en student nära att dö under ett gripande. Studentledare blir förföljda och får sina telefoner avlyssnade.

– Någonting mycket viktigt är att återigen bygga upp det sociala nätverket, som varit totalt avtrubbat sedan diktaturtiden. Vänstern behöver skapa en ny organisation med ett starkt program, för utan ett program finns det ingen stark vänster. Socialdemokraternas program har länge varit ett problem, eftersom att de har tagit avstånd från arbetarklassen och arbetarrörelsen. Just nu finns det inget starkt arbetaralternativ inom politiken. Center-vänstern som var aktiv under Allendes tid, mest för att få regeringsposter, tar också avstånd från arbetarrörelsen och protesterar inte alls mot nyliberalismen. Det finns många små utomparlamentariska partier som tagit del i rörelsen, men inget av dem har kraften att ena arbetarklassen.

– Avsikten i rörelsen är att mobilisera folk från hela samhället, från olika samhällsgrupper. Internet och andra sociala medier är avgörande för att hålla rörelsen vid liv. TV och radio ägs av samma personer som äger universiteten, så det är bara deras sida som visas där. Twitter och Facebook och liknande är helt öppna och där kan rörelsen sprida information snabbt och mobilisera.

– Studentrörelsen och arbetarklassen, där de flesta studenter i rörelsen kommer ifrån, måste ena sig i kampen för att medvetet kunna störta nyliberalismen. Vänstern måste återigen vakna i Chile och leda rörelsen på rätt väg. En seger nu skulle vara ett stort steg i rätt riktning, så det gäller att hålla kampen levande.

Louise Strömbäck

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!