”Öppna plånboken för Läkerolarbetarna”

2012-11-23 11:41:32
Förhandlingarna om nedläggningen av Läkerolfabriken i Gävle har strandat.

– Alla fackföreningar på fabriken, Livs, Unionen och Sveriges Ingenjörer, var överens om att det som erbjudits inte räcker. Nu blir det centrala förhandlingar om våra krav på att Cloetta måste öppna plånboken, berättar Livsklubbens ordförande Wellington Ikuobase för Offensiv.

Det var i februari som Läkerols ägarbolag Leaf köptes upp av Cloetta. Det besked som först gavs att det inte skulle påverka den lönsamma fabriken i Gävle ändrades på bara en månad till ett chockbesked om att Läkerol och två andra fabriker skulle läggas ned.
Tillverkningen av Ahlgrens bilar skulle flyttas till Ljungsbro i Skåne medan Läkerol och allt annat godis som producerats i Gävle skulle ­flyttas till Levice i Slovakien.
Ägarnas plan var att på så sätt spara 100 miljoner kronor om året. Till saken hör att Leafs ägare i riskkapitalbolaget Nordic Capital, som gjort ett klipp på affären, samtidigt står kvar som en av Cloettas stor­ägare.
Offensiv har beskrivit hur Livs-klubben och dess förtroendevalda som Wellington Ikuobase och huvudskyddsombudet Mario Izquierdo har gått i spetsen för en proteströrelse med demonstrationer i både Gävle och Stockholm, där de fått stöd av nätverket Välfärd utan vinst.
För den kampen har många för övrigt nominerat Wellington Ikuoba­se till Årets Gävlebo, där han nu har vaskats fram som en av fem finalister.
Det säger sig självt att ­stämningen bland de 142 som förväntas stanna kvar och göra ett bra jobb ända till nedläggningen första kvartalet 2014 inte är på topp. Ändå är det hittills, kanske på grund av svårigheten att hitta alternativ, bara tio som har valt att söka sig till andra jobb.

Vilka krav som facken har ställt är inte offentligt, men det brukar i liknande sammanhang handla om ­både krav på extra betalt för att jobba till det bittra slutet, liksom om rejäla avgångsvederlag, erbjudanden om stöd till medflyttning till Ljungsbro för en del och annars om stöd till utbildning och omskolning.
– Själv blir jag den sista som lämnar Läkerol, säger Wellington Ikuobase med ett löfte till medlemmarna om att fortsätta kampen ända till slutet.
Arne Johansson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!