Organisera mot nazisthotet

2018-08-15 13:03:30


Gör en Göteborg i Stockholm den 25 augusti. 20 000 stoppade nazistmarschen i Göteborg den 30 september ifjol.

Nazistiska NMR planerar en marsch i Stockholm den 25 augusti. Detta efter en sommar med upptrappat nazistiskt våld. Nu behövs att alla som är mot nazismen mobiliserar för att se till att deras marsch stoppas. Det gäller att fackföreningar, gräsrotsorganisationer, vänstern, hbtq+-personer, hyresgästföreningar och den stora antirasistiska allmänheten deltar i massiv skala.

Modellen är den stora antinazistiska demonstration som stoppade deras marsch i Göteborg den 30 september ifjol, och de stora folkliga mobiliseringarna i och efter Kärrtorp 2013-14. I båda fallen stärkte det alla som är emot nazismen och försvagade NMR. I sommar har hotet blivit än mer akut:
Den senaste veckan har en ledande nazist gripits för förberedelse till lönnmord, med ett vapen dolt i en väska och listor på planerade offer. Samtidigt avslöjades en hemlig Säpo-rapport om fyra fall där NMR-medlemmar har byggt och lagrat vapen.
I Almedalen organiserade NMR en rad våldsamma attacker och hot, utan att polisen ingrep. 
Pridetåg har attackerats och hotats i Luleå, Stockholm och fler orter, nu senast i Norrtälje. 

Nu behövs en stor mobilisering i Stockholm. Men det räcker inte. Det krävs organisering. Nätverk som Boden mot rasism, Haninge mot rasism och i Dalarna mot NMR:s hets i Ludvika och fler städer behöver byggas upp med aktivister som är beredda att bevaka nazisterna och försvara sig mot dem.
Det behövs också aktiva antinazistiska funktionärer på alla Prideevent och andra samlingar som kan hotas.

Att NMR har vuxit – även om de ännu är relativt få – beror på hela samhällsutvecklingen. Rasistiska SD har banat väg för dem, liksom utpekandet av flyktingar och migranter som samhällsproblem. Högerpolitiken – nedskärningarna, osäkra jobb, bostadsbrist – har skapat en osäkerhet som nazister och rasister utnyttjar.
För att svara rasismen krävs en politik för gemensam kamp underifrån – för bostäder, jobb, utbildning och vård åt alla. Det finns pengar hos storföretag, banker och rika.

Rättvisepartiet Socialisterna säger:
Organisera mot nazismen. Bygg nätverk i bostadsområden, på arbetsplatser och skolor. 
Stoppa nazism och rasism. Massiv mobilisering mot deras aktiviteter.
Gemensam kamp underifrån för jobb, bostäder, välfärd och asyl för alla.
För en socialistisk politik – låt de rika, banker och storföretag betala.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!