Örnäsets sjukgymnastik nedläggningshotat

2016-06-01 12:14:54

foto: RS Luleå
Landstinget i Norrbotten har fått dille på nedskärningspolitik, vilket slår hårdast mot äldre och sjuka.

Som en del av Norrbottens läns landstings sparpaket på 94 miljoner kronor i år ska sjukgymnastiken på Örnäsets hälsocentral stängas den 9 juni.

Som en del av nedskärningspaketet ska Örnäsets och Hertsöns vårdcentraler nu ”samordnas”, barnavårdscentralen på Hertsön flyttas till Örnäset och sjukgymnastiken på Örnäset till Stadsvikens hälsocentral i centrala Luleå. Hertsöns hälsocentral kommer även att vara stängd hela sommaren och hotet om framtida nedläggning är uppenbart; landstingets perspektiv är fler och större nedskärningar kommande år. Just Hertsöns hälsocentral har varit hotad tidigare och oro finns över om den verkligen kommer att öppna igen till hösten.
Oron och ilskan bland brukare är extra stark på grund av den mycket bristfälliga informationen. Lappar lades ut i sjukgymnastikens omklädningrum för ett par veckor sen, alltså några få veckor innan stängningen ska verkställas.
När, var och hur beslutet har tagits är höljt i dunkel. Utredningar har gjorts av verksamhetscheferna, men vad de egentligen har tittat på är oklart. ”Fördelarna överväger nackdelarna”, säger de ansvariga. ”Kvalitén” ska bli bättre, verksamheten ”mindre sårbar” och ”kompetensen höjas”. Och detta ska då uppnås genom effektivisering och minskade kostnader.

Sjukgymnastiken är en uppskattad och väl fungerande verksamhet som också fungerar som en mötesplats. En namninsamling samlade 500 namn mot flytten och PRO har gjort en skrivelse med kritik mot bland annat det ökade avståndet och risken för att flera kommer att sluta träna när tillgängligheten minskar.
Många frågar sig hur landstinget, som anser det vara en av sina viktigaste uppgifter att arbeta förebyggande, kan ta detta beslut och hur har man kommit fram till att detta är det bästa för oss medborgare? Hur tungt väger egentligen behoven hos de som använder sjukgymnastiken? Hur stor roll spelar ekonomiska skäl?
Nedläggningen av sjukgymnastiken drabbar direkt de sjuka och äldre, men öppnar också för en ytterligare dränering av landstingets resurser till förmån för privata. Idag finns omkring 20 privata sjukgymnastikmottagningar i centrala Luleå. Har man i utredningen tänkt på hur man bidrar till centraliseringen av samhällsservice samt tittat på hur det påverkar de områden som blir utan? Det verkar inte så.

Landstingets nedskärningar – till exempel nedläggningar av hälsofilialer i inlandet, indragna vårdplatser vid Kiruna sjukhus, nedskuren läkemedelsbudget med mera – utarmar den offentliga vården och öppnar för ännu mer privata vinstdrivande vårdföretag – en ond cirkel. Skattesänkningar och privatiseringar har redan resulterat i att den offentliga sektorn har 550 miljarder kronor mindre att röra sig med i år jämfört med år 1994.
Det håller inte längre – det är dags att säga stopp med protester från brukare, anhöriga och personal!

Rättvisepartiet Socialisterna kämpar för:
• Riv upp landstingets sparpaket. Höj statsbidragen – pengarna tillbaka till vården.
• 200 000 nya offentliga välfärdsjobb. Massiv upprustning av vården – behoven ska styra.
• Fler anställda på bättre villkor. Kraftigt höjda vårdlöner. Låt bankvinster, storföretagen och de rika betala.
• Riv upp privatiseringarna – kasta ut riskkapitalisterna. Bra vård för alla under demokratisk kontroll i offentlig regi.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!