Fastighets varslar om städstrejk

2016-06-09 16:03:13

foto: Per-Åke Westerlund
– Almega strävar efter att på sikt ta bort det branschmannatillägg vi har, berättar Silvio Siles, förtroendevald i Fastighets i Stockholm.

Aktiebörsen OMX i Stockholm är en av de arbetsplatser där Fastighets har varslat om strejk från den 15 juni. 

Det handlar om städavtalet som omfattar 26 000 arbetare. De flesta är med i Fastighetsanställdas Förbund. Ett mindre antal företräds av Seko, som också har varslat.

Deras motpart är Almega städföretagen, som hittills har sagt nej till att städarna ska få samma avtal som de som hittills har skrivits under på 590 kronor i månaden. Almega säger att de bara kan göra det om de får igenom andra ”förändringar”.

– Almega strävar efter att på sikt ta bort det branschmannatillägg vi har, berättar Silvio Siles, förtroendevald i Fastighets i Stockholm.

Det är ett tillägg som ger 450 kronor efter två år, 750 kronor efter fyra år och 550 kronor efter sex år. Totalt ger det 1 750 kronor, vilket gör att den som arbetat i sex år har 22 860 kronor i månaden jämfört med 21 100 för en nyanställd. 

Almega uppträder aggressivt inte bara i lönefrågan, utan också för att försämra arbetsvillkoren. 

Två konfliktfrågor är delade turer (att dagspasset är uppdelat med ett längre uppehåll emellan) och hyvling (att arbetsgivare sänker arbetstiden från heltid till deltid, även för den som har arbetat i många år). 

–  Förra gången vi i Fastighets varslade om strejk blev det avtal natten innan. Den här gången är det hårdare, säger Silvio Siles. 

En av de arbetsplatser som har varslats är AstraZeneca i Södertälje. Där berörs 120 arbetare, som jobbar med städning utomhus och inomhus i två industrikomplex. De är anställda av entreprenörsbolaget Sodexo, vars anställda också har varslats på Gekås i Ullared och Gevalia i Gävle. 

– Städningen inomhus på Astra är mycket kvalificerat arbete som kräver mycket utbildning. Det stämmer inte när vårt arbete pekas ut som ”enkla jobb”, säger Silvio Siles. 

Fastighets förbereder nu information till både medlemmar och allmänhet. Att det finns ett tryck i förbundet och att medlemmarna är beredda att strejka är tydligt i facktidningen Fastighetsfolket.

Många stora företag kommer i så fall att beröras, som Ericsson i Borås och i Kista i Stockholm. 

På alla berörda arbetsplatser är det förstås viktigt att andra fack ger sitt stöd. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!