Oro i Sundsvall efter att sköterskor slutat i protest

2015-07-31 09:44:48

foto: wikimedia commons CC / Leojth
25 av 34 narkossjuksköterskor säger upp sig från Sundsvalls sjukhus.

Återigen larmar läkare till media för patientsäkerheten på Sundsvalls sjukhus.
Planerade operationer kan inte utföras på grund av sjuksköterskebristen. Patienter som i normala lägen skulle lagts in skickas hem.

–Det är ju rena kaoset på sjukhuset. Personalen är gudomlig, men det är för lite folk, säger åttioåriga Nils-Olov Dahlbom till Sundsvalls Tidning den 27 juli. Han hade suttit utan hjälp i över sju timmar på akuten efter att ha kommit in med andnöd med ambulans.
Som jag skrivit om tidigare i sommar har narkossjuksköterskorna hotat med att säga upp sig om det inte blir någon förbättring. Förra veckan gick en av dessa ut i en insändare med titeln ”Därför säger vi narkossjuksköterskor upp oss”, där de förklarade att 25 av 34 sköterskor nu har bestämt sig för att säga upp sig. Dessa kommer att lämna i höst.

Får inte sjukhusledningen till någon dramatisk förändring lönemässigt eller arbetsmiljömässigt kommer de vara svåra att ersätta. I en situation som redan idag beskrivs som krisartad och katastrofal törs man inte tänka på vilka problem det kan bli för operationer med mera.
Insändarsidorna i dagstidningen i Sundsvall har senaste månaden dominerats av vårdkrisen. Dels av vårdanställda som försökt att beskriva den desperata situationen men också från allmänheten som ger vårdpersonalen sitt stöd.
Detta antyder att det borde finnas grogrund för att samla till protester och kamp för att rusta upp vården, både bland personal och brukare. Kanske kan en idé vara att mobilisera till protester vid landstingsfullmäktige till hösten. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!