”Orsaken är bristen på vårdplatser”

2017-04-05 17:49:33

foto: Wikimedia/Commons
Ny larmrapport från akuten i Lund.

Efter att akuten på Sahlgrenska har blivit anmäld till Arbetsmiljöverket har en ny rutin uppstått. Klockan 08:30 varje morgon ska akuten vara tömd på patienter och dessa ska flyttas till andra avdelningar.

Den här nya ”eskaleringsrutinen” är något som Caroline Laursen, skyddsombud för Vårdförbundet, inte tror kommer att hjälpa. Till Göteborgs-Posten den 27 mars säger Laursen att ”orsaken till trycket på akuten ligger inte på akuten, utan på bristen på vårdplatser på avdelningarna.”
Laursen har helt rätt och enligt samma artikel sker denna rutin redan på Östra sjukhuset och på grund av belastningen på de avdelningar har sjukhuset anmälts även där till Arbetsmiljöverket.
Sjukhusen är hårt ansatta och det märks av att 100 planerade operationer måste bokas om för att prioritera akut- och cancerpatienter.
Det är uppenbart att sjukhusledningens ändamål med denna rutin inte är att få till en bättre arbetsmiljö eller vård, utan snarare att bli av med kraven från Arbetsmiljöverket.
Problemen ligger i alla nedskärningar som har gjorts, alla avdelningar som stängts ner och vårdpersonalens flykt till annat arbete på grund av dåliga villkor och löner.

Nio av tio läkare på akuten anser att patientsäkerheten är hotad och enligt Kommunal på sjukhuset är arbetsmiljön ”katastrofal”.

Rättvisepartiet Socialisterna och Offensiv menar att det behövs ett riksomfattande vårduppror för en upprustning av vård och omsorg – mer personal med bättre löner och arbetsvillkor. Resurserna finns – hos superrika, storföretag och banker. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!