Stoppa nazistvåldet

2017-04-12 23:15:56


Nazister från SMR, efter att ha motats bort av demonstranter, Kärrtorp 2013.

Många av medierna och politikerna har talat om att terrorn nu kommit till Sverige trots att det finns en öppen nazistisk rörelse som utför och inspirerar till terrordåd med jämna mellanrum. Detta förminskar inte på något sätt allvaret i dådet på Drottninggatan utan gör det värre, då de två högerextrema rörelserna – den islamistiska och den nazistiska – interagerar.

När den nazistinspirerade Anton Lundin Petersson iklädde sig Darth Vadermask, marscherade in på Kronanskolan och dödade tre personer så satte det skräck i ett helt samhälle, där skolan naturligtvis är ett nav för utveckling och framtiden. Det skedde mitt i en period där flyktingar börjat beskrivas av regeringen som ”hot mot den allmänna ordningen och säkerheten”, där riksdagsledamöter som SD:s Kent Ekeroth höll torgmöte i Trelleborg med nazister i publiken som han uppmanade att bli aktiva och nämnde adresser till flyktingboenden. Tio flyktingboenden stacks i brand bara under oktober 2015.

Efter terrordådet i Bryssel för ett år sedan sa Stefan Löfven ”Vi ska inte glömma att en av de största terroristerna vi har haft i Europa, Breivik, var allt annat än muslim”. Att sådana uttalanden har lyst med sin frånvaro under helgen beror på att vit makt-miljön har närmare förgreningar i det politiska etablissemanget, via SD:s normalisering. Den politiska eliten gör nu allt för att måla upp terrorismen som väsensskilt systemet, det onda på andra sidan.
Under de senaste två åren har Nordiska Motståndsrörelsen vuxit. Inte bara beroende på att andra grupper som Svenskarnas Parti försvunnit utan också genom nyrekryteringar. Eggade av chockdoktrinen mot flyktingar och Donald Trumps valseger har de också blivit djärvare. Både ifråga om att använda slogans som riktar sig bredare utöver de uniformsklädda rakade, men också till att våga sig in i stadskärnorna. Den 12 november marscherade hela 600 nazister från Kungsträdgården till självaste riksdagen utan att riksdagens ledamöter deltog i motdemonstrationerna, som samlade tusentals. Snart demonstrerar de bruna på arbetarrörelsen första maj för tredje året i rad. Denna gång är det Falun och nazisterna har fått den mest eftertraktade platsen, Stora torget, vilket gör att S och V inte kan gå dit med sina tåg.
NMR har på intet sätt luckrat upp sin hatiska terrorideologi. På hemsidan Nordfront hyllas filmen Adolf Hitler: The Greatest Story Never Told med citat om hur Hitler bara försökte befria världen från lögnare. Inte heller våldet har avtagit.
Det allvarligaste de senaste månaderna är de tre samordnade bomb­attentaten och försöken till bomb­attentat i Göteborg som nazister nu sitter häktade för. Dagen innan nazimarschen den 12 november exploderade en bomb utanför antirasistiska syndikalisternas bokcafe vid Järntorget. Samma attentatsmän har kopplats till odetonerade bomber vid ett flyktingboende på Lilleby camping och på Frölunda torg. Det är en skandal att detta inte klassas som terrorbrott, att det inte blivit mer uppmärksammat och att en gärningsman släppts ur häktet. Han sägs inte kunna försvåra utredningen – men nya dåd kan ju begås.
Kopplingarna mellan traditionell höger, SD och nazister har trätt fram flera gånger senaste året i bland annat ”Folkets demonstrationer” i Stockholm, hets mot flyktingförläggningar i bland annat Haninge och nu senast i debaclet i Hässleholm. Först gör Moderaterna upp med SD och deras Ulf Erlandsson blir vice ordförande i kommunen. Sedan avslöjas SD:arna med rasistisk hatpropaganda på nätet, Erlandsson och sex andra avgår. Nu ersätts en av platserna med Bent-Göran Rudbring för SD som av Expo kallas för nazistveteran.

Nazismen är ett hot mot alla rörelser för demokrati och det är ingen slump att de försöker ta plats på första maj då arbetarkampen har varit kärnan i demokratikampen. Feminister blev den 11 mars hotade av organiserade nazister under barnvagnsmarschen i Umeå, i dagarna utsattes idrottsstjärnan Susanna Kallurs föräldrar för ett attentat där NMR tog sig in på deras tomt, hissade ner regnbågsflaggan och brände upp den tillsammans med ett hatbudskap.
För att bekämpa terrorn måste vi tillsammans, fackföreningar, hbtq-rörelsen, flyktingrörelsen, idrottsrörelsen, hyresgäster och många fler ta kamp också mot den nazistiska terrorn som riskerar att trappas upp efter terrordådet på Drottninggatan. ■


Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!