Oslo: 10 000 tamiler demonstrerade mot kriget på Sri Lanka

2009-04-22 12:25:01
Tamiler som bor i Norden mobiliserade till en gemensam demonstration i Oslo den 17 april mot Sri Lankas rasistiska krig mot tamiler. Demonstranter från Sverige, Danmark, Finland och Norge åkte med flera bussar till Frognerparken i Oslo.

Huvudparollen i demonstrationen var omedelbar vapenvila. Talkörerna på Oslos gator var ”Vi kräver vapenvi­la!” samt ”Sverige och Norge har ett ansvar!” Den desperata situationen för 100 000-tals tamiler som flytt un­dan eller bombarderas av den lankesiska armén skapade en extra stark stämning.
Demonstrationen stannade på fle­ra olika torg runt om i stan för att uppmärksamma allmänheten på vad som händer på Sri Lanka.
Demonstrationståget var mycket livligt med trummor och talkörer hela vägen till Youngstorget efter tre timmars gående.

Talarna kom från olika organisationer som bl a Arbeiderpartiet och Sosialistisk Ungdom, plus ­professorer och olika människorättsorganisationer. De talade om tamilernas och Sri Lankas historia och om den nuvaran­de offensiven från Sri Lankas armé.
Jag var inbjuden talare från Rättvisepartiet Socialisterna och CWI. Jag sa att vi har ett systerparti som heter United Socialist Party på Sri Lanka som kämpar mot kriget och försvarar tamilernas rättigheter, inklusive rätten till självstyre. Jag betonade samtidigt behovet av en gemensam kamp sida vid sida tamiler och singaleser mot Sri Lankas rasistiska regering som utövar fysiskt krig mot tamiler och ekonomiskt krig även mot singaleser.
Tyvärr var vissa delar av demonstrationen väldigt nationalistisk och vissa demonstranter ifrågasatte även varför vi sålde en socialistisk tidning i demonstrationen.
Det enda som kan ge fred på ön är en total social och ekonomisk omvandling till en socialistisk ö där alla har rätten att bestämma sina liv och välja sina ledare. Jag varnade också för förhoppningar om att utländska makter ska sätta stopp för kriget.
De imperialistiska staterna vet vad som pågår på Sri Lanka och hänvisar till EU, som får information direkt från Sri Lankas regering.

Kampanjen mot kriget mot tamilerna går vidare, läs mer på: www.socialistworld.net och stoptheslaughteroftamils.org.

Kaan Özsan

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!