Östersund marscherade för mångfald

2014-09-10 16:22:53
I lördags gick 200-300 personer i Östersund för mångfald. Marschen var inte organiserad av någon politisk organisation utan av ÖFK (Östersunds fotbollsklubb).

Flera av klubbens spelare har upplevt hot och gliringar av rasistisk karaktär. Klubben har under en tid drivit ett mångfaldsprojekt, där en del har varit att spelarna har gjort sina egna målningar. I lördags var det vernissage.
I samlingen på Stortorget talade klubbens ordförande Daniel Kindberg. Även om hans tal var fritt från partipolitik var udden en vecka före valet riktad mot Sverigedemokraterna.
Han påminde om Hitlers maktövertagande, där Hitler fick en stor del av rösterna för att sedan mörda flera miljoner oliktänkande, handikappade och ”främmande element”. Han jämförde också med ett fotbollslag, där inget lag är framgångsrikt om det inte innehåller olika slags spelare.

Före vernissagen fick klubben frågan vart pengarna från försäljningen av spelarnas alster skulle gå. Svaret blev: Ingen människa är illegal, något som väckte publikens gillande.
Det borde finnas fler idrottsklubbar runt om i Sverige som kan ta efter ÖFK:s initiativ. Det finns säkert många idrottare med annan etnicitet runt om i landet som har känt av rasistiska stämningar.
All heder åt ÖFK, att mitt i valrörelsen anordna något sådant med udden riktad mot ett av riksdagspartierna. ■