Ovanlig protest mot den iranska regimen

2011-10-20 14:23:25
I fredags protesterade flera hundra iranier i Göteborg på ett annorlunda sätt mot den islamiska regimen. Gustav Adolfs torg förvandlades under några timmar till ett utomhusdisco och dess kullerstenar till dansgolv.

– I Iran har regimen speciella poliser för att se till att befolkningen inte bryter mot ”de islamiska lagarna”. Du får inte dricka alkohol, dansa eller ha fel kläder. Vad passar då bättre än att visa motstånd genom att festa mot regimen, säger Mehdi Sheikhnajdi, organisatör av protesten och ordförande för Misstro oss inte.
För att hålla värmen tändes eldar som man samlades runt mellan danserna och artisterna.
Aktionen utlystes av Misstro oss inte, den grupp asylsökande och papperslösa politiska flyktingar som gjort sig kända för den uppmärksammade hungerstrejken i centrala Göteborg tidigare i år.

Av de 89 flyktingarna har 11 tack vare kampen fått uppehållstillstånd. Fem har fått avslag och resten väntar fortfarande på besked. För Mehdis egen del är det inte bara rädslan att utvisas han brottas med. Han har vid fem tillfällen hotats av iranska regimens agenter som ringt och hotat honom i telefon i Göteborg.
Att Iran är det land i världen som satsar mest på att kartlägga oppositionella i exil visar att hoten måste tas på allvar.
Mehdi berättar för Offensiv att hans pappa hemma i Iran hämtats in till förhör för Mehdis kamp mot iranska regimen i exil. Detta betonar faran för hans liv och Migrationsverket borde omedelbart bevilja honom asyl.
Kristofer Lundberg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!