
I rapporten World of Work Report 2012, som presenterades den 29 april, skriver ILO att det fortfarande finns 50 miljoner färre jobb globalt än innan den djupa kapitalistiska krisen 2008-2009.
Sysselsättningsgraden globalt är lägre idag än för fyra år sedan – 60, 9 procent, en minskning med 0,9 procentenheter sedan 2008.
En tredjedel av världens arbetslösa är långtidsarbetslösa.
Jobbkrisen är särskilt påtaglig i Europa.
I Spanien har arbetslösheten stigit till nära 25 procent – drygt 5,6 miljoner människor utan jobb. Mer än hälften av Spaniens alla unga saknar jobb.
I mer än två tredjedelar av Europas länder har arbetslösheten vuxit under det senaste året. Men även i USA och Japan biter sig arbetslösheten fast på en hög nivå.
De nya jobben tenderar dessutom i allt högre grad vara lågavlönade och otrygga jobb. Ofrivillig deltid och tillfälliga jobb ökar i merparten av de utvecklade kapitalistiska länderna.
Den globala jobbkrisen är på väg att bli en strukturell kris (det vill säga inte tillfällig utan en följd av en kapitalistisk systemkris). Även om det sker en kraftig ekonomisk uppgång kommer många att förbli arbetslösa, skriver ILO som förutser ”växande social oro” i 57 av de 106 länder man har granskat.
Regeringarnas åtstramningspolitik har förvärrat krisen och avregleringarna har inte lett till fler jobb, utan hst främst fungerat som en lönepress nedåt, skriver ILO.
Allt fler länder har fastnat i åtstramningsfällan, är rapportens slutsats.
Per Olsson