Överfulla kassakistor

2017-01-18 08:25:10
För Sveriges bäst betalde vd, Alex Schneiter på Lundin Petroleum, räckte det med att jobba några timmar i år för att få en inkomst som är större än en arbetares snittinkomst. På en dag drar Alex Schneiter in 533 707 kronor, vilket motsvarar två lågavlönade arbetares årslöner.

Redan på trettondagen hade landets toppdirektörer tjänat in en vanlig arbetares årslön. För tio år sedan behövde toppdirektören åtminstone jobba elva dagar för att få ut en arbetarlön. 

Det är bara ett sätt att beskriva hur mycket de rika har dragit ifrån. Men naturligtvis tycker Svenskt Näringsliv att det är ”ointressant” att göra en jämförelse mellan vd-löner och arbetarlöner. Däremot kan man på Svenskt Näringslivs hemsida läsa att ”fackens låglönesatsning sticker i ögonen på arbetsgivarna”. Nu har det väl inte varit så mycket till facklig låglönesatsning, snarare har det väl handlat om att arbetsgivarna inte lyckas öka löneskillnaderna så myckat som man hade hoppats på. Men mycket vill alltid ha mer. 

Inför årets avtalsrörelse har arbetsgivarna sagt att ”löneökningarna måste växla ned rejält”. Enligt Svenskt Näringsliv måste arbetarnas löneökningarna ligga under 1,5 procent. “Svensk ekonomi är på ett sluttande plan”, mässar Teknikföretagen och säger att nu “spänner vi musklerna”.

Men när direktörerna i andra sammanhang ska ge sin bedömning av läget låter det annorlunda. ”Trots en tydlig global politisk oro satsar svenska företagare ännu mer än tidigare på tillväxt 2017. Sex av tio ska också utöka personalstyrkan”, rapporterade Dagens Industri i måndags med hänvisning till en enkät som har genomförts bland 182 vd:ar. 

Direktörslöner och aktieutdelning är minst av allt på något sluttande plan. Det kan bli ännu en utdelningsfest i år och bonusregnet över direktörerna kan liknas vid ett pengaskyfall. 

Det så kallade löneutrymmet har sällan varit så stort som nu. Det finns alltså stora möjligheter till att även få upp arbetarnas löner. Men det kräver stridsberedskap och en facklig offensiv.

Till sist. Hela 237 miljarder dollar ( 2 150 miljarder kronor) rikare blev världens 500 förmögnaste individer i fjol. Tillsammans sitter dessa 500 personer på en dubbelt så stor förmögenhet som den fattigaste hälften, 2,4 miljarder människor, av världens vuxna befolkning. Finns inte pengar, någon? ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!