Överlever SD?

2012-11-22 15:27:46
Sverigedemokraterna kan mycket väl tappa stöd eller till och med spricka efter den senaste krisen. Men rasistpartier har aldrig levt på skickliga och rumsrena politiker, utan på missnöje, oro för framtiden och passivitet hos vänstern och arbetarrörelsen.

Expressens filmer har gjort en förtjänstfull insats. Men tidningar och filmer kan inte ersätta en rörelse underifrån, som tar strid mot rasis­men och de orättvisor som utgör dess grogrund.
Sverigedemokraterna har under 2012 fått ökat stöd i opinionen, men har få aktiva medlemmar.
Jimmie Åkesson och SD-toppen har etablerat sig som välbetalda politiker i riksdagen. Det har inte stört dem särskilt mycket att 81 av 612 kommunfullmäktigeledamöter hoppat av eller uteslutits och ytterligare 150 lämnat av andra skäl.
Topparna har siktat på att bli rumsrena och bli en förhandlingspart med högerpartierna. SD ville bli ett rasistiskt missnöjesparti – i fotspåren på Dansk Folkeparti, Sannfinländarna och norska Fremskrittspartiet.
Som ett led i denna strategi tvingades Jimmie Åkesson omedelbart offra Erik Almqvist som ekonomisk-politisk talesman och Kenth Ekeroth fick ta timeout.
Men båda sitter kvar och Åkesson säger att frågan om eventuell uteslutning blir aktuell först ”till våren”.
Ungdomsförbundet SDU – som väl egentligen knappt existerar – kritiserade Åkesson för att kapitulera för ett mediadrev när han petade Almqvist, som tidigare var ordförande i SDU.
Partisekreterare Björn Söder ska också ha kritiserat Åkesson. Å andra sidan har Allan Jönsson i SD:s starkaste kommun, Bjuv, krävt Almqvists uteslutning.
Krisen inom SD är inte över. Partiet har samlat folk runt ett allmänt missnöje, fördomar och rasism, utan ett fast stöd och en verklig förankring. Verkliga kamprörelser mot orättvisor skulle marginalisera SD ytterligare. I Europa är det arbetarkampen som drar undan stödet för rasistpartierna. Men omvänt växer dessa partier i perioder av passivitet.
Partier som Front National i Frankrike och FPÖ i Österrrike har splittrats flera gånger och rasat i opinionen, för att ges en andra chans när fackledningar och tidigare vänsterpartier accepterar åtstramningspolitiken.
SD kan mycket väl spricka och tappa en stor del av sitt stöd. Vissa SD:are kan också hoppa av till öppet nazistiska grupper.
Men utan en stark antirasism kan SD också överleva, antingen med fortsatt fasadputsning eller med en mer hårdför rasistisk linje. Rasistpartierna i Europa använder sig av båda dessa kort.
Hotet från rasismen – att ­splittra kamp underifrån och peka ut syndabockar – finns kvar. Likaså risken att etablerade högerpartier fortsätter att kopiera delar av SD:s politik.

Per-Åke Westerlund

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!