På 1,5 år har Ravichandren byggt CWI Malaysia

2010-01-21 13:12:04
I början av 2008 var Ravichandren tillbaka i Malaysia efter några års studier i Stor­britannien. På ett och halvt år har han byggt upp en CWI-organisation med partiförening­ar i två städer.

Ravichandren var sedan tidigare medlem i PSM, ett socialistiskt aktivistparti i Malaysia. När han kom tillbaka ställdes han dock inför ett ultimatum från PSM-ledningen, att han skulle vara medlem i antingen PSM eller CWI. PSM är inte anslutet till någon internationell organisation och även om representanter från PSM har deltagit på flera CWI-möten finns det stora politiska skillnader mellan dem. En är PSM:s helt okritiska inställning till regimen på Kuba och till Venezue­las president Hugo Chavez.
– Jag hade många frågor till PSM-ledningen, men fick inga svar. Samtidigt märkte jag att situationen i Ma- laysia hade förändrats under de år jag var borta, många fler diskuterade politik, berättar Ravichandren.
Han valde ut ett arbetarområde och gjorde ett flygblad. På tusen flyg­blad som han delade ut kom fem svar, plus att en grupp arbetare som hade problem i sin fabrik kontaktade ho­nom.
– Facket sa att de inget kunde göra och PSM följde inte upp detta fall. Jag sa till arbetarna att det berodde på dem vad vi kunde göra. Vi bildade en arbetarkommitté som lyckades pressa igenom eftergifter.

Under valkampanjen i mars 2008 spred Ravichandren ett nytt flygblad på två språk, malajiska och tamil. Nu träffade han en ungdomsgrupp som var i opposition till de två allianser som tävlade om regeringsmakten.
– De arbetare och ungdomar som var mest intresserade blev medlemmar, sju personer. Vi hyrde ett litet kontor och började med veckomöten. Via den blogg jag startat fick vi fler kontakter och kunde värva fem studenter. Sedan dess har vi vuxit ytterli­gare och har nu två föreningar i Kuala Lumpur och i Nilai. Vi har medlemmar från alla de tre etniska grupperna – malajer, indier (tamiler) och nyligen vår första kinesiska medlem.
– Vi satsar mycket på politiska studier. Malaysias historia är särskilt viktig. Kampen mot den engelska kolo- nialmakten, kommunistpartiets historia, Labourpartiet på 1960- och 70-ta­len, erfarenheterna av PSM o s v. Ma- oismen, som haft starkt inflytande, är också ett återkommande tema.
Behovet av en tydlig socialistisk riktning understryks också av att PSM ger kritiskt stöd till den borgerliga opposition som utmanar den styrande regeringskoalitionen, en opposition som i grunden inte har något verkligt politiskt alternativ.

CWI i Malaysia har också nyligen startat en tidning, det första numret kom i oktober. Den skrivs på malajis­ka, som även indiska ungdomar i Malaysia kan läsa. Förstasidan på det för- sta numret har rubriken ”Båda parti­blocken är prokapitalistiska – arbetar­klassen drabbas”. Artikeln förklarar vad de etablerade partierna står för och redovisar det antikapitalistiska, socialistiska alternativet.
Via internet har Ravichandren också etablerat kontakter i Indonesien och Thailand. CWI-arbetet i Syd-ostasien har tagit viktiga steg framåt.

Per-Åke Westerlund

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!