På ett hav av pengar

2013-10-23 17:01:53
Världen har aldrig varit rikare. I alla fall om man ser till världens samlade tillgångar som ökade med nästan fem procent i fjol. Sett över den senaste tioårsperioden har världens samlade tillgångar ökat med hela 68 procent.
Mitt i krisen är det åtminstone några som fått det oerhört mycket bättre och bara blivit rikare.
Kapitalismen samlar rikedom vid den ena polen och allt större fattigdom vid den andra.
För samtidigt som världen blir rikare blir den också allt mer ojämlik.
Inkomst- och förmögenhetsklyftorna har aldrig varit så stora som nu, och de är ständigt växande.
De allra flesta får inte ens småsmulor av den så kallade ”gemensamma kakan”.
Det skulle naturligtvis inte behöva vara så. Om man fördelade världens samlade tillgångar till alla över 18 år skulle var och en få en summa på 335 000 kronor.
Men i själva verket är det 0,7 promille av världens befolkning som sitter på nästan alla tillgångar. 67 procent av världens vuxna befolkning har bara 3 procent av alla tillgångar och har en nettoförmögenhet per person som ligger under 70 000 kronor. Merparten har inga tillgångar alls.
721 miljoner människor i världen, varav 400 miljoner barn, lever idag i ab­solut fattigdom, det vill säga försöker överleva på 8,50 kronor per dag enligt Världsbanken. Ungefär 3 miljarder människor i världen har inte mer än 17 kronor per dag.
Enligt den brittiska hjälp- och bi-ståndsorganisationen Oxfam skulle den inkomst som världens 100 superrika kammade hem i fjol räcka till att utrota massfattigdomen fyra gånger om.
Så visst finns det pengar och tillgångar i överflöd. Det har aldrig funnits mer pengar, men aldrig har så mycket funnits i händerna på så få.

Apropå tillgångar kan noteras att de svenska bankerna nu sitter på tillgångar som är 2,5 gånger större än landets BNP och fortsätter att göra rekordvinster. Senast var det Swedbank som redovisade en vinst på dryga 5 miljarder kronor för tredje kvartalet i år. Enligt prognosen kommer Swedbanks aktieägare att få dela på mer än 10 miljarder kronor nästa år. Det motsvarar 30 000 nya välfärdsjobb. Så visst finns det pengar.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!