Pakistan: Strejk mot feodalt förtryck

2006-08-29 21:26:03
En tre dagar lång strejk lamslog Tharri Mohabat, en stad i Sind-provinsen i Pakistan. Det var en hel stad som gick ut i protest mot feodalt kvinnoförtryck och de falska anklagelser som riktades mot Hameed Chana och Shehri Ittehad, TURCP:s organisatör respektive ordförande i Sind-provinsen.

Hittills har 50 fackföreningar anslutit sig till TURCP, Trade Union Rights Campaign in Pakistan (kampanjen för fackliga rättigheter i Pakistan). De grundlösa anklagelserna mot TURCP:s ledare i Sind-provinsen var ett brutalt försök att hindra kampanjen från att fortsätta organisera aktioner till stöd för arbetarna och de fattigas kamp.
Upprinnelsen till strejken var polisens arrestering av Ghulam Rasool. Han och medlemmar av hans familj tillfångatogs och torterades. Deras enda ”brott” var att de motsatt sig att feodalherrar (storgodsägare) skulle bestämma vem en av döttrarna skulle gifta sig med.

Kvinnoförtryck

Feodalherrarna svarade med arresteringar och tortyr för att lära Ghulam Rasool och hans familj en läxa. Efter att ha misslyckats med att förmå myndigheterna att frige de arresterade kontaktades TURCP. Den första aktionen TURCP gjorde var en mindre sittstrejk, vilken ledde till att tre ur Ghulam Rasools familj frigavs. TURCP valde också att dra polisen inför domstol. Ett polisbefäl är för närvarande under utredning.
– De lokala härskarna vill tysta den röst som ständigt försvarar de förtryckta. Vi är de enda som står på arbetarnas sida i ett område som helt kontrolleras av feodalherrar. Polisen är deras lydiga redskap. Men man kommer inte att kunna tysta oss, säger Hameed Chana i en kommentar.
Detta var inte första gången som polisen i Tharri Mohabat attackerat Hameed Chana med hjälp av falska anklagelser och fabricerade bevis. Han har länge varit feodalherrarnas och polisens främsta måltavla.
Det distrikt (Dadu-distriktet med 1,3 miljoner invånare) där Tharri Mohabat är beläget är helt i händerna på Liaqat Jatoi och dennes familj. Liaqat Jatoi, som är Sind-provinsens minister för vatten och energi, var tidigare också provinsens federala regeringschef. Liqat Jatios familj ser Dadu-distriktet som sin egendom. Höga poster fördelas inom familjen, till exempel är en av Liahat Jatois söner distriktets överhuvud (förste borgmästare). Med stöd av polisen och andra myndigheter har familjen lyckats tysta all politisk opposition, förutom TURCP och Socialist Movement Pakistan (SMP, CWI i Pakistan).

TURCP vinner stöd

Liaqat Jatois klick har blivit allt mer oroade över det stöd som Hameed Chana och TURCP vinner i området. Särskilt irriterande för dem är det faktum att oppositionen kommer från arbetare, Hameed Chana är lärare och kommer från en fattig familj, inte från några godsägare.
”Hameed vill ta över vårt område. Han måste sluta att opponera sig och istället vända sig till oss om det är några problem. Vi kan inte tolerera att det genomförs strejker, protester och vägblockader”, sade nyligen en av Liaqat Jatois yngre bröder.
Den styrande klicken och dess polis besvarade TURCP:s kampanj med att utfärda en arresteringsorder på Hameed Chana, men man underskattade kampanjens stöd. När TURCP utlyste en total strejk blev gensvaret entydigt – hela staden stannade. Efter två dagars strejk blockerades vägarna. 800 personer deltog i de olika blockaderna. Polisen attackerade blockaderna, men kunde inte bryta igenom. Till slut tvingades polisen inte bara att gå med på förhandlingar utan fick också avge löfte om att ingen som deltog i protestaktionerna skulle straffas, samt att man skulle utreda TURCP:s anklagelser om polisövergrepp och falska åtalspunkter.

Tvingats till reträtt

Såväl tidningar som TV uppmärksammade protesterna. Stöd kom från en mängd människorättsorganisationer, fackföreningar och politiska partier i Sind-provinsen.
TURCP såg dessutom till att kampanjen i Tharri Mohabat blev en riksangelägenhet. Vi anordnade möten och presskonferenser i flera av Pakistans städer. Vår kampanj har tvingat den styrande klicken att backa, men ännu är striden inte avgjord. TURCP har genom sin kampanj erövrat ett masstöd i området och etablerat sig som en kämpande vänsterorganisation som är beredd att försvara arbetarnas rättigheter.

Khalid Bhatti, TURCP

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!