Panik och kaos på världens börser

2008-01-23 13:35:25
Den senaste veckans panik på världens börser markerar troligen starten på en recession i USA som snart kan spridas världen runt. Bushs och den amerikanska centralbankens stödinsatser kan som bäst dämpa krisens förlopp en aning.

I Sverige har börsens värde fallit med cirka 20 procent sedan förra årets toppnoteringar. Sen nyåret 2008 har börsen rasat med 11 procent, eller i kronor räknat med 464 miljarder.
Papperspengar kanske någon säger, men papper som kostat många dyrt när det köptes och som nu kan få stora konsekvenser.
• JOBBEN. I de amerikanska storbankerna hotas redan tusentals jobb och arbetslösheten är på väg upp. Detta kommer att spridas till Europa och Sverige.
• PENSIONERNA. De stora pensionsfonderna är idag nästan helt knutna till aktiebörserna. Därtill kommer det individuella PPM-sparandet.
Prognoserna för den svenska ekonomin skrivs nu ner. Direktörer och politiker kommer att försöka lägga över bördorna på arbetare och lågavlönade.

Rättvisepartiet Socialisterna säger:
• Förstatliga bankerna under demokratisk kontroll.
• Säkra pensionerna och lönerna – låt storföretagen betala.
• Stoppa spekulanterna – för en demokratiskt styrd planerad ekonomi.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!