Pantrarna tvingade GP att be om ursäkt

2012-08-01 17:28:40

foto: Dervisan Ümran
Protest utanför Göteborgs-Posten.

Pantrarna demonstrerade utanför Göteborgs-Posten och tvingade tidningen att be om ursäkt. Men sedan följde nya trakasserier och hot från polisen.

Bakgrunden var att GP i sensationsartiklar pekat ut en 23-årig ung man i Biskopsgården som mördades den 5 juli som polisinformatör. Anhöriga, vänner och andra i Biskopsgården reagerade starkt. Rättvisepartiet Socialisterna (RS)  skrev en debattartikel, men GP vägrade att ta in den.
Men efter att GP mötts av demonstranter från Pantrarna, bad man de anhöriga om ursäkt.
Demonstrationen handlade äv­en om medias negativa rapportering om förorten generellt, därav parollen: ”Mot medias smutskastning av förorten”. Förortsförening­en Megafonen från Husby reste med buss från Stockholm för att stödja Pantrarnas initiativ.
RS Göteborg

…men direkt följde nya polistrakasserier

Fyra pantrar på bra humör åkte bil hem efter mötet med GP:s chefredaktör. Men de såg också att en polisbil följde efter hela vägen.
När pantrarna senare klev ur bilen blev de tillsagda att sätta sig i bilen igen. Poliserna kontrollerade pan­trarnas legitimation, trakasserade dem och hotade dem.
Ytterligare två poliser dök upp. Polisen började genomsöka bilens bagageutrymme. De vägrade att uppge skäl för sina handlingar.
Pantern som äger bilen fick armarna uppbrutna bakom ryggen och blev nedlagd på parkeringens asfalt. Han blev mycket hårdhänt behandlad trots att han inte gjorde motstånd. Han fick handklovar.
Den kvinnliga pantern bad om att få bli visiterad av en kvinna, men fick svaret att inga kvinnliga poliser fanns tillgängliga. Hon tvingades underkasta sig visitationen av en aggressiv manlig polis.
Bilägaren blev omhändertagen och bortkörd i en polisbil. Polisen använde en lag som kallas PL 13, ”Störande av allmän ordning”.
Pantrarna mobiliserade så fort nyheten spreds. Snart åkte tre fulla bilar mot polisstationen på Aminogatan i Mölndal. Vi ville visa polisen att vi stödjer vår kamrat och dessutom behövde vi överlämna hans telefon eftersom polisen slog den ur handen på honom. Så vi stod i blåsten och försökte kommunicera med staten via den knastrande porttelefonen.
Vi vet inte om pantrarnas bil förföljdes för att poliserna såg en bil full av förortsbor eller för att de såg en bil full av politiska aktivister. Vi pantrar säger att det räcker. Alla människor förtjänar respekt och värdighet.
pantrarna.wordpress.com

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!