Pappers och SEF tar fajten

2010-04-15 13:42:37
Temperaturen har höjts i avtalsrörelsen sedan Pappers i måndags inledde årets första konflikt för höjda löner och stopp för inhyrning när det finns uppsagda med återanställningsrätt. Det skedde med en blockad mot övertid, nyanställning och utökad bemanning vid alla arbetsplatser inom pappers- och massaindustrin.

Förbundet kan knappast räkna med applåder från de facktoppar som re­dan har kapitulerat, men med brett moraliskt stöd bland LO:s basmedlemmar, om det också vågar inleda den strejk som är varslad vid sex pappers- och massabruk från fredagen den 16 april. När detta skrivs har nya förhandlingar inletts.

Även Elektrikerna, som den 15 resp 19 april inleder en övertidsblockad och på måndagen lade sitt första lilla strejkvarsel, för 14 elektriker i Norrköping, varnar för att detta kan vara början på en serie varsel.
– Vi vill gärna ha ett veto. Vi skäms inte för att kräva det, säger Ronny Wennergren, Elektrikernas avtalssekreterare, om bemanningsfrågan.

Pappers stora förhandlingsdelegation var trots pressen helt enig om sitt nej till medlarnas slutbud, som helt utgår från den låga nivå som hittills har prackats på alla andra industriförbund: 0,9 procent den 1 juni i år och 2,3 procent den 1 juni nästa år.
– Skulle vi säga ja till detta, då är det bara att invänta en vacker soluppgång, gå upp på taket och begå harakiri, förklarade Pelle Eriksson på Korsnäs Frövi, enligt Dagen Arbete.
Pappers förbundsordförande Jan-Henrik Sandberg trotsar arbetsgivar­na i Skogsindustrierna som han anser ”fjärrstyrs” av Svenskt Näringsliv med ord som också innebär en förtäckt kritik mot andra förbundsledningar.
– Vi kan aldrig acceptera reallönesänkningar. Det har varit en stenhård samordning från Svenskt Näringsliv, som valt ut de svagaste områdena först (IF Metall) för att driva igenom låga löneökningar. Det är inte tanken med Industriavtalet och de överenskommelserna är inget vi känner oss bundna av.

Förbundet godkänner inte heller de svaga avtal som hittills tecknats när det gäller att skydda återanställningsrätt för dem på förturslistan vid inhyrning. Det har heller inte fått något gehör för sitt krav på en låglönesatsning och en lösning av pensionsavräkningen.
Dennis Bäckman, ordförande för Pappers avdelning vid ABB i Figeholm, anser att IF Metalls avtal var en katastrofal början på årets avtalsrörel­se, både när det gäller lönen och bemanningsfrågan, där inte heller GS och Livs lösning varit tillräckliga.
– Vi måste ha ett heltäckande skydd mot inhyrning för dem som har återanställningsrätt enligt den gemensamma plattformen, och det har vi inte uppnått än. Även om bemanningsfrågan ännu inte är så stor i vårt förbund med en stark avdelning på varje arbetsplats, finns det små tendenser som det gäller att stämma i bäcken mot, säger han till Offensiv.

Dennis Bäckman talar också om ett starkt tryck för ett tuffare fackligt agerande i förbundet, som också visats vid de regelbundna telefonkonferenserna med alla avdelningsordförande­na.
Om inte Skogsindustrierna backar har förbundet varslat om total arbets­nedläggelse från och med den 16 april vid SCA Packaging i Munksund, Iggesunds bruk, Korsnäs Gävle, Stora Enso Skoghall, Värö bruk och Skär-blacka bruk (Billerud).
Läsaropinionen på Dagens Arbetes hemsida tyder också på starkt stöd för Pappers, med 88-procentigt stöd för varslet om strejk och hittills 87 procents stöd för nejet till medlarna.
– Vi har haft tre medlemsmöten själva, och jag hoppas att förbundet tar ut även oss i nästa upptrappning trots att vi tillhör Teknikavtalets område och bara har ett hängavtal på Pappers avtal, säger Dennis Bäckman.
Arne Johansson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!