Partidebatt avslutade lyckat Asylforum på Pride

2012-08-10 17:54:09

foto: Laetitia Schteinberg (http://schteinberg.com)
Från vänster: Fredrik Saweståhl (M), Caroline Szcyber (KD), Anna Steele (FP), Sören Juvas (S), Fredrick Federley (C), Yvonne Ruwaida (MP), Lina Westerlund (RS), Jonas Göthner (FI), Hans Linde (V), Maria Bexelius (debatt-moderator) och Mattias Bernhar

Asylforumet på Stockholm Pride (Arr: Asylrörelsen i Stockholm, Varken hora eller kuvad och RFSL Newcomer) har varit en stor framgång. Nyhetssidan QX.se med 90 000 läsare i veckan konstaterade att ”Asylforum lyfter Prides fokus”.

QX.se skrev att ”om någon saknar kärnan i Pride, det politiska ursprunget, livsviktig kamp långt bortom fest och yta, föreslår jag att man går på något av Asylforums fortsatta seminarier. De hålls varje dag i Pride House…” Flera flyktingar har också kunnat använda forumet för att få ut sina berättelser i t ex SVT, Sveriges Radio och DN.

Under asylforumets sista dag var det partidebatt om vad som krävs för en human och rättssäker asylprocess med fokus på hbt-flyktingar.
Jonas Göthner från Feministiskt Initiativ sade att de vill införa allmän amnesti för alla gömda flyktingar. Sören Juvas från Socialdemokraterna kritiserade sitt eget parti som hade ”mycket i bagaget” från sin tid vid makten. 

Rättvisepartiet Socialisternas Lina Westerlund berättade att partiet tar kamp mot allt förtryck som rasism, homofobi och heteronorm. Hon poängterade att det är viktigt att inte bara kräva allmän amnesti utan också lika villkor, som allas rätt till svenska kollektivavtal, och gick till angrepp mot regeringens politik för lönedumpning. Hon förklarade att RS är en aktiv del av asylkampen och hur partiet bedrivit kampanjer tillsammans med iranska flyktingar i gruppen ”Misstro oss inte” i Göteborg.

Moderaternas Fredrik Sawe­ståhl menade att Sverige har en ”väldigt generös och bra asylpolitik” och reagerade starkt på att Lina Westerlund kallade Sverige för ”ett extremt utvisningsland”. Ett sådant påstående var enligt honom ”horribelt” och ”vansinningt”. Angående Rättvisepartiet Socialisternas krav på lika villkor sa Fredrik Saweståhl att han var glad att de inte satt i riksdagen.
Lina Westerlund svarade moderat-påståendet att Sverige skulle ha en generös asylpolitik med fakta: 7 av 10 får avslag på sin asylansökan. Hon riktade en fråga tillbaka till Fredrik Saweståhl som hon aldrig fick svar på: Hur många hbt-flyktingar känner du som fått asyl?

En stor del av debatten berörde de problem flyktingar och organisationer vittnat om under Asylforum, t ex att man avslår asylansökningar med falska påståenden som att hemlandets regering kan skydda dem.
Regeringspartiernas debattörer försvarade sin migrationspolitik och skyllde på tjänstemannen som inte följde lagstiftningen och – som Moderaternas Fredrik Saweståhl sa – ”sov under hbt-utbildningarna”.

Lina Westerlund från RS poängterade att Migrationsverket är styrt av högerregeringen och att besluten som fattas samt kulturen som råder där, t ex skålandet med champagne när någon deporterats, är ett resultat av högerregeringens hets och misstänkliggörande av flyktingar.

RS Haninge

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!