Partnerskapslagen försvinner

2009-01-28 17:05:30
Det har funnits några mindre juridiska skillnader mellan äktenskap och partnerskap. Endast i partnerskapslagen står att minst en av parterna ska ha en hemvist i Sverige sedan två år och att registrering bör undvikas om det saknas anknytning till Sverige.

I förslaget till könsneutral äktenskapsbalk finns inget anknytningskrav. Däremot kommer inte utländska medborgare som inte bor i Sverige att få gifta sig här om deras giftermål inte är juridiskt giltigt i hemlandet.
Förslaget innebär också att partnerskapslagen försvinner, men att de som redan är registrerade partners kan välja att fortsätta vara det. En annan förändring är att svenska kyrkan inte längre kommer att få automatisk vigselrätt utan kommer att behöva tillstånd, något som re­dan krävs av andra samfund.
Elin Gauffin

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!