Påskuppropet väcker ny proteströrelse?

2011-04-25 10:01:53


I stort sett alla kan och ska jobba, enligt den moderata s k arbetslinjen.

Socialförsäkringsministern Ulf Kristerssons och allianspartiernas försök att gjuta ol­ja på vågorna med några små eftergifter inför Påskuppropets landsomfattande manifestationer mot utförsäkringarna på annandag påsk lurar mycket få.

– Begränsad kosmetika, avfärdades det med i P1 Morgon av Siv Norlin, ordförande för ST inom Försäkringskassan.
Kristerssons nya undantag för ”oskäliga” utförsäkringar i några ännu odefinierade diagnoser väntas bara beröra ett fåtal, samtidigt som den nya låga ersättning som föreslås till så kallat nollklassade på 223 kronor om dagen bara är en ny svältkur.

– Kanske utökar man undantagen med några nya diagnoser, men det kommer inte att hjälpa alla dem som slits ut i tunga jobb, kommenterar Kommunals ordförande Anneli Nordström i Kommunalarbetaren.
”Regeringen använder ett gammalt knep att genom en skenmanöver försöka tysta en växande och besvärande opini­on”, skriver ett antal läkare och initiativtagare till Påskuppropet, som också upprepade grundproblemet: att 100 000 sjuka kastas ut vid en godtyckligt satt tidsgräns på 2,5 år.
Därmed gäller protesterna fortfarande precis det som en rad initiativtagare förklarade den 14 februari:

”Att som sjuk ifrågasättas, kränkas och tvingas till Arbetsförmedlingen i tre månader för att ’sysselsättas’ eller söka obefintliga jobb vid en statisk slutpunkt för sjukskrivningen som infaller helt fel rehabiliteringsmässigt, är vansinnigt nog. Att dessutom försöka klara sig på en inkomst under existensminimum under denna tid är helt enkelt inte värdigt ett välfärdssamhälle…”
Protesterna den 25 april lär inte räcka för att besegra den nya omänskliga sjukförsäkringen. Denna är nämligen en central del av hela regeringens nyliberala så kallade arbetslinje – som i sin tur går ut på att arbets­lösheten kan åtgärdas med morötter framför de redan rika eller välbärgade – samtidigt som vård, skola, omsorg och infrastruktur sätts på fortsatt svältkur och piskan viner över de sjuka, arbetslösa och andra lågavlöna­de.
Ändå kan påskuppropet bli den gnista som behövs för att tända en präriebrand av fortsat­ta protester mot den nyliberala extremism som också kännetecknar högeralliansens vårbudget – och som för övrigt också den nye ekonomiske S-talesmannen Tommy Waidelich totalt missade att kritisera.

Enligt LO-Tidningen hoppas nio av tio av de fackligt aktiva i panelen för LO-opinion att Påsk­uppropet ska bli början till en folklig proteströrelse mot utförsäkringarna från Försäkringskassan.
Åtta av tio av dessa känner också till medlemmar i den egna fackklubben, sektionen eller avdelningen som har drabbats av de hårdare reglerna för sjukskrivna.
– De lever med en omänsklig oro över om de kan bo kvar, kö­pa mat till barnen och om de har jobbet kvar om och när de blir friska, berättar en undersköters­ka på Kommunal sektion 4 i Helsingborg.

Samtidigt måste protesterna mot utförsäkringarna utvidgas mot hela den upp- och nedvända Robin Hood-politiken, som också har raserat A-kassan och pensionerna, undergräver allt vad trygga jobb och inkomster heter och som dessutom innebär en fortsatt dramatisk överföring av samhällets resurser från vård, skola och omsorg till privat konsumtion och från arbete till kapital.
Första maj blir nästa tillfälle att ta upp dessa frågor, samtidigt som kraven måste ställas på LO och TCO att mobilisera hela fackföreningsrörelsen till en massiv rättvisedag inför Riksdagens öppnande i slutet av september.
RS/Offensiv kommer för sin del att göra allt som går för att driva på för detta och om inte detta sker, samla till en ny och ännu kraftfullare upplaga av Septemberalliansen än tidigare.
Arne Johansson

 Slut upp till Påskuppropets annandagsprotester: ▼

Några av Påskuppropets protester den 25 april (sök fler på Facebook):

UMEÅ: 15.00 på Rådhustorget
UPPSALA: 13.00 Stora torget
STOCKHOLM: 14.00 Mynttorget
UDDEVALLA: 15.00 Kungstorget
GÖTEBORG: 14.00 på Götaplatsen
HELSINGBORG: 15.00 Konsul Olssons plats
LUND: 14.00 Stortorget
MALMÖ: 14.00 Gustav adolfs torg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!