Pengar till (S)läkten i Luleå

2018-03-28 12:43:02

foto: Natalia Medina
Jonas Brännberg (RS) tog strid mot S och övriga högern i Luleå.

Veckans kommunfullmäktigemöte i Luleå var avslöjande på många sätt. 

Under debatten om ensamkommande unga asylsökande satte sig Moderaterna som vanligt i samma båt som Sverigedemokraterna och sa återigen nej till att de som har fyllt 18 år ska få stanna i kommunen.
Socialdemokraterna gick visserligen med på en sex månaders förlängning till årets slut för rätten att stanna, men inför samtidigt en bisarr datumgräns: de som fyller 18 år efter den 30 juni tvingas flytta ifrån kommunen!
Rättvisepartiet Socialisternas förslag att även de som drabbats av Migrationsverkets ovetenskapliga åldersbedömningar ska få stanna i kommunen röstades ned, men fick stöd av Vänsterpartiet, Centerpartiet, Miljöpartiet och Kristdemokraterna.

Socialidemokraterna sa alltså nej till att ensamkommande unga ska få så bra villkor som möjligt, men när det var tal om bidrag på 1,2 miljoner kronor till det S-kopplade Unga Örnar var det helt plötsligt viktigt med ett projekt för ”ungas lika villkor”.
RS avslöjade hyckleriet: Hur rättvisa villkor har det blivit av utförsäljningar från Lulebo som har lett till stora hyreshöjningar och så kallade renovräkningar? Hur kan villkoren bli mer lika med S beslut om stordrift i skolan, när forskningen visar att stora enheter missgynnar barn från socioekonomiskt svag bakgrund och utlandsfödda barn? Hur går lika villkor ihop med minskade öppettider på fritidsgårdarna?
Även om Unga Örnar säkert har en del aktiva som genuint vill förbättra ungas uppväxtvillkor är det uppenbart att bidraget handlar om att stötta (S)läkten i ett passande projekt i valrörelsen. 

Under årsredovisningen för 2017 redovisades ett överskott på 468 miljoner kronor – ett resultat av svikna löften. Resultatet beror främst på en utdelning på 400 miljoner från Lulebo, den överlägset största i landet. 2015 var ett huvudargument för att sälja 3 000 lägenheter att pengarna behövdes för att bygga nytt och renovera. Nu säger samma kommunledning att Lulebo inte behöver pengarna som istället ska användas till bland annat Hertsö Badhus. Lulebo vill istället ta pengar från hyresgästerna – de kräver 2 procents hyreshöjning ”för att kunna underhålla.”
Det nya Hertsö badhus är för övrigt välfinansierat. Efter att Rättviseparitet Socialisterna stoppat Niklas Nordströms plan på ett privatägt badhus lades pengar i den vanliga budgeten för ett nytt badhus. Sen såldes äldreboenden för 106 miljoner med argumentet att pengarna behövdes ”för att finansiera till exempel Hertsö badhus”. Sen plundrades alltså Lulebo på 400 miljoner för att ”pengarna behövs till exempelvis Hertsö badhus”.
Sällan har väl ett badhus varit så välfinansierat utan att ett enda spadtag är taget ännu. Det lär bli ett helt fantastiskt hus – eller används badhuset bara som ett fikonlöv för utförsäljning av våra gemensamma tillgångar till Niklas Nordströms vänner ur kapitalistklassen?

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!