Pengarna finns – nu är det dags för rejäla lönelyft!

2006-04-05 12:22:00
Några fakta inför årets avtalsrörelse:
* 535 miljarder kronor – detta var de svenska företagens samlade vinst för år 2006 (Källa: DN).
* 240 miljarder kronor – detta är vad börsföretagens aktieägare får i år i form av utdelningar, återköp mm (Källa: Privata Affärer).
* 58 miljarder kronor – detta är arbetsgivarnas ökade kostnad om fackens gemensamma lönekrav på 3,9 % skulle bli verklighet. Men nu har arbetsgivarna mage att erbjuda bara hälften – trots ovanstående gigantiska vinster!

Fackens lönekrav är alltså egentligen mycket låga om man jämför med vinster och utdelningar. Det finns därmed inte någon som helst prutmån i löneförhandlingarna.

Siffrorna ovan visar med övertygande tydlighet att det finns pengar till rejäla lönelyft. Trots flera års rekordvinster har löntagarna halkat efter, speciellt om man jämför med direktörernas höjda löner och bonusar. Nu kommer det att krävas kamp för att alla löntagare ska få del av uppgången. All erfarenhet visar på att arbetsgivarna inte kommer att ge något extra utan strid.

Rättvisepartiet Socialisterna uttalar sitt fulla stöd till rejäla löneökningar och speciella låglönesatsningar.

Frank Pettersson
Tomas Westerström

Rättvisepartiet Socialisterna

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!