Pensionen en kvinnofälla

2017-07-14 15:43:20

foto: Stewart Baird,/ Flickr CC
Antalet fattigpensionärer blir bara fler.

435 000 pensionärer i Sverige har en inkomst på under 13 000 kronor i månaden efter skatt, enligt Pensionsmyndigheten. Av dessa är 242 000 kvinnor och 193 000 män. Kvinnors pensioner är generellt lägre än männens, och pensionerna går ofta inte att leva på.

Pensionerna i Sverige är katastrofalt låga när nästan 25 procent av Sveriges pensionärer får ut mindre än 13 000 kronor i månaden efter skatt. Många arbetare får bara 46-47 procent av sin slutlön i pension, men för att inte riskera fattigdom behöver pensionen ligga på minst 60-70 procent. De som fyller 65 i år kommer att få en pension på 50 procent av slutlönen.

Kvinnor har i de allra flesta fall en lägre lön än männen, jobbar oftare deltid och är hemma längre med barn. Detta leder sedan till att kvinnor får en lägre pension än männen. År 2016 hade kvinnor i snitt 15 302 kronor i månaden i pension, medan männen hade 20 667 kronor i månaden. Det är en skillnad på över
5 000 kronor. Fler kvinnor än män får äldreförsörjningsstöd för att klara sin ekonomi.
35 procent av kvinnor över 75 år lever i risk för fattigdom på grund av sina låga pensioner. Det är en ökning med 30 procent sedan år 2004. Bland män och kvinnor tillsammans vid 75 års ålder är siffran 25 procent. Sedan år 2006 har den nyliberala utvecklingen i Sverige gått i full fart, vilket har påverkat alla landets invånare. Under den tiden har antalet pensionärer som lever under fattigdomsgränsen fördubblats.
Kvinnor lever i snitt längre än män, och det är inte ovanligt i heterosexuella parförhållanden att mannen är äldre. Detta leder till att det finns betydligt fler änkor än änklingar, vilket innebär att änkorna helt plötsligt får det betydligt sämre ekonomiskt. Att flytta till en billigare lägenhet är nästan omöjligt då de flesta tillgängliga lägenheter är dyra bostadsrätter.
För att klara sin ekonomiska situation tvingas många pensionerade kvinnor att ansöka om äldreförsörjningsstöd. Fler kvinnor än män har äldreförsörjningsstöd och fler kvinnor än män har garantipension. Bland de som har viss del garantipension är 344 000 kvinnor och 91 000 män. Bland pensionärer som har en hög inkomstgrundad pension å andra sidan är 103 000 kvinnor och 325 000 män.

Dagens pensionssystem måste omedelbart skrotas. Kvinnor får idag lägre löner än män, arbetar oftare ofrivilligt deltid och får sedan pensioner de inte kan leva på. Och pensionerna bara sjunker. För att förbättra situationen krävs en omedelbar höjning av pensionerna, höjda löner, rätt till heltidsarbete och fler billiga hyresrätter.

RS och Offensiv säger:

  • För landsomfattande protester mot regeringens högerpolitik med fackföre­ningar, nätverk, pensionärsorganisationer med flera.
  • Omedelbar höjning av pensionerna – riv upp pensionsuppgörelsen. Samma skattenivå för pensionärer och löntagare.
  • Kraftig utbyggnad av äldreomsorg och hemtjänst, för ökad personaltäthet. Utbildad personal som har tid med de gamla.


Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!