Pensionsfällan: Kvinna, deltidare och fattigpensionär

2013-01-31 15:56:47
Jobben blir inte bara färre, utan är också allt oftare tillfälliga och på deltid.
Deltidsarbete får stora ekonomis­ka konsekvenser när du går i pension. PTK har i en rapport från i år visat att deltidsarbete är tre gånger vanligare bland kvinnor än bland män. En tredjedel av alla kvinnor jobbar deltid medan drygt 10 procent av männen är deltidare. När familjen får barn är det kvinnan som är barnledig och sedan oftast den av föräldrarna som går ned i arbetstid. Detta får stora ojämlika ­ekonomiska konsekvenser när hon blir pensionär. De orangea kuvertens pensionsprognoser visade 2010 i snitt 2 000 kronor lägre allmän pension i ­månaden för kvinnor än för män. När man sedan även räknade in tjänstepension och privat pensionssparande skiljde det hela 5 500 kronor i månaden mellan kvinnor och män.
Klyftorna växer alltså drastiskt även mellan pensionärer. Många är och många kommer att bli fattiga om inget görs. Kamp för att riva upp det orättvisa pensionssystemet och stoppa spekulationen med våra pensionspengar på börsrouletten är viktigt inte bara för PRO utan för alla generationer.

Stefan Lundqvist

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!