Peter Boström invald i styrelsen för Kommunals trafiksektion

2007-02-21 16:03:27
Peter Boström, en förgrundsgestalt för bussförarnas kamp mot kontanthanteringen och ordförande för klubb 12, har valts in i styrelsen för trafiksektionen i Kommunal, Stockholm. Han vill åstadkomma en radikalisering av facket.

Vilka frågor driver du?
– På årsmötet lade jag fram en motion för utökning av styrelsens ordinarie ledamöter för att styrelsen ska få en ökad förankring. Frågan sköts över till framtidsgruppen.
– Kontanthanteringen var mycket ett av mina hjärtebarn. Jag har drivit det hårt tillsammans med övriga i skyddsombudsgruppen.

Kontanthanteringen

– Efter att det nya systemet infördes i våras ökade kontanthanteringen på bussarna med 1 000 procent, vilket rånare inte var sena att utnyttja. Vi satte hårt mot hårt. Vid varje råntillfälle skyddsstoppade depåernas huvudskyddsombud kontanthanteringen.
– Vid varje tillfälle hävde Arbetsmiljöverket det omedelbara stoppet, men införde allt snävare tidsgränser för ett av dem själva beslutat förbud mot kontanter ombord.
– Förutom att vi vann i frågan om kontanthantering så gav oss kampanjen viktiga erfarenheter om hur framtida kamp kan föras.
– Nästa strid i den frågan kommer att handla om visering (koll av biljetter). Jag kommer att också driva avtalsfrågor hårt under året. Bussförarnas avtal går ut nästa år.

Vilken strategi har du för att få facket mer demokratiskt och kämpande?
– Jag arbetar för att utveckla det täta samarbete som sker mellan klubbarna inom Swebus depåer i Stockholm.
– Vi har egna träffar inom ramen för sektionens arbete. Den gruppen är på väg att utveckla ett mycket skarpt fackligt arbete, vilket bland annat syntes i kontanthanteringskampanjen.
– Swebus är inte heller en speciellt ”soft” arbetsgivare, vilket ställer stora krav på klubbarnas samordning.

Elin Gauffin

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!