Pilotprojekt med gratis simskola införs i Göteborg

2016-06-22 11:03:06

foto: Elias Theodorsson
– På nytt har RS kunnat visa att kamp lönar sig, kommenterar Kristofer Lundberg, RS.

Barns och ungas bristande simkunnighet har uppmärksammats i flera år av Rättvisepartiet Socialisterna (RS). Efter lång kamp påbörjas nu ett pilotprojekt på ett år med gratis simskola på fyra bad i Göteborg.

Pilotprojektet med gratis simskola startar till hösten och riktar sig till förskola och femteklassare. I pilotprojektet ingår Angered Arena, Kärrabadet, Lundbybadet och Askimsbadet. Att trycket är hårt kan ses i att det redan är fullt i samtliga barnklasser i stadens badhus. Rätt att simmas gratis simskola fortsätter därför på Angered Arena även efter sommaren.
För att uppmärksamma och driva opinion i frågan startade RS-medlemmarna Kristofer Lundberg och Caroline Holmgren projektet ”Rätt att simma” under parollen ”Simkunnighet ska inte vara en klassfråga” år 2012.
De bedrev gratis simskola i Hammarbadet fram till dess att badet stängdes för renovering efter att en offensiv kamp hade hindrat politikerna från att stänga ned badet. Samtidigt har opinionsbildning och politisk kamp fortsatt för gratis simskola.
Bettan Andersson (V), ordförande i Idrott- och föreningsnämnden i Göteborgs kommun, berättar för Offensiv att budgetbeslutet togs den 16 juni, där såväl 7,5 miljoner kronor till pilotprojektet med gratis simskola i Angered Arena som extra pengar till Hammarbadets renovering ingår.
– Göteborgs Lokalers utredning om badet har tagit längre tid än förväntat och är inget vi har kunnat påverka. När utredningen var klar konstaterade de att det kommer att bli dyrare att renovera än vad man tidigare hade trott, men nu har mer pengar avsatts för det, vilket innebär att Hammarbadet kommer att renoveras.

Vilken påverkan som Rättvisepartiet Socialisternas kampanj för gratis simskola och Hammarbadets bevarande har haft vill inte Bettan Andersson svara på.
– Olika människor och organisationer tycker att det är viktigt med simkunnighet. Jag tycker inte att det är någon konkurrens om vem som kom på det först.
Men att simkunnighet och behovet av fler badhus blivit en prioriterad fråga sedan RS inledde arbetet är ett faktum. Till exempel driver kommunen nu en ”badutredning”.
Till denna uppmanar RS att badhus bör byggas i Kortedala-Bergsjön samt i Biskopsgården som har en liknande situation som Angered när det kommer till simkunnigheten.
Kristofer Lundberg, ordförande för Rättvisepartiet Socialisterna Väst, är nöjd med beslutet om gratis simskola.
– På nytt har RS kunnat visa att kamp lönar sig och vilken roll vi som parti kan spela. Politik handlar inte om att rösta var fjärde år, utan om att engagera sig i vardagen. RS har kunnat påverka beslut i kommunen och dess förvaltningar i en rad frågor utan att sitta i fullmäktige – tänk då vad vi skulle kunna åstadkomma med politiska mandat.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!