Polen: ”En gruvarbetare kan också vara bög”

2007-08-20 12:15:26
– Gruvarbetare, anslutna till fackföreningen Augusti 80, har ställt upp i kampen för hbt-personers rättigheter och för aborträtten, säger Kacper Pluta från Grupa na rzecz Partii Robotniczej (gruppen för ett arbetarparti, Rättvisepartiet Socialisternas systerorganisation i Polen) till Offensiv.

– Augusti 80, som har 100 000 medlemmar, har bildat ett arbete de kallar ”röda vakter” för att skydda demonstrationer som exempelvis anordnas av hbt-personer och kvinnorättsaktivister.
– Ofta attackeras demonstrationer och parader anordnade av hbt-personer av kristna fundamentalister, olika högergrupper och fascister. Därför är det skydd som gruvarbetarna erbjuder så viktigt.
– Vid den senaste Jämställdhetsparaden (Pride) i maj i huvudstaden Warszawa deltog 50 medlemmar från Augusti 80 och de samlades bakom parollen ”En gruvarbetare kan också vara bög”. Gruvarbetarnas deltagande var en anledning till varför de högergrupper som stod bredvid inte vågade attackera paraden.

Extrema homofober

Polens högerregering är extremt homofobisk. I regeringen finns ministrar, bland annat premiärminister Jaroslaw Kaczynski och utbildningsminister Roman Giertych som vill stifta en lag som gör det möjligt att avskeda eller utdöma böter eller fängelse för rektorer, lärare och elever som ”propagerar” för hbt-personers rättigheter i skolorna.
Kulturministern vill förbjuda hbt-manifestationer nära platser och monument ”som symboliserar nationens historia och värdighet”. Ett förslag som skulle stoppa alla manifestationer från att äga rum i städernas centrala delar.
Kristofer Lundberg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!