Polisen bröt upp blockaden i Märsta med hundar och tårgas

2011-01-19 19:46:55
Motståndet mot utvisningarna till Irak fortsätter. Natten mellan tisdag och onsdag hölls en blockad utanför flyktingförvaret i Märsta.

Runt 23-tiden på tisdagskvällen samlades cirka 50 aktivister utanför förvaret i Märsta för att stoppa transporten till Arlanda som var schemalagd klockan 4 på morgonen. Redan när asyldemonstranterna anlände uppstod tumult när polisen med våld försökte få oss att backa undan och det märktes tydligt att deras plan gick ut på att gå ut så hårt mot demonstranterna som möjligt. Båda vägarna från förvaret var blockerade av demonstranter, och senare visade sig att polisen hade bestämt en väg för flyktingbilen redan från början.


Som alltid tjänade både polis och väktare som utvisningsminister Tobias Billströms vakthundar och framför allt väktarna uttryckte sig oerhört respektlöst om de intagna på flyktingförvaret som  ”De ska suga av mig innan dem drar härifrån” och liknande. Det borde vara helt oacceptabelt att ha rasistisk personal som jobbar så pass nära dessa flyktingar, men det verkar inte vara något problem så länge dem är tillräckligt råa och inte har något emot att använda övervåld mot demonstranter.


Blockaden från aktivisternas sida var helt fredlig och alla satt på marken i armkrokskedja för att undvika att provocera fram våld från polisens sida.  Trots det tog det inte länge för polisen att med hjälp av hundar och tårgas bryta upp blockaden och genomföra utvisningen på schemalagd tid. 25 av aktivisterna anmäldes för "ohörsamhet" och en greps.

Sammanlagt sex flyktingar lämnade förvaret i Märsta igår natt och det är oklart exakt hur många som kom från andra förvar i landet. Troligen är det 20 flyktingar som utvisats med planet på onsdagsmorgonen trots att Sverige ännu inte fått något klartecken om säkerhetsläget i Irak.


Flyktingarna tvingas att på nytt gömma sig så fort de landar i Bagdad, om de inte blir gripna redan på flygplatsen.
Värst är det för de tillhör någon av de förtryckta grupperna i Irak som tex kristna eller homosexuella. De flyktingläger som finns i landet saknar tillräckligt med mat, sjukvård eller skola.

Det som behövs nu är en masskampanj för att alla flyktingar ska få amnesti i Sverige och även rättigheter för alla dem som lever gömda. Striden mot den omänskliga flyktingpolitiken är en enormt viktig del i kampen mot högerpolitikens klassamhälle och splittringar grupper emellan.

Patricia Degerman

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!