Polisens lögner om dödsskotten

2016-08-03 13:05:25
Knappt har ilskan över att nazister frias för det allvarliga mordförsöket mot Showan Shattack stillats något förrän nästa rätts/polisskandal tar vid. I en månads tid har polisen ljugit om dödskjutningen av en 28-åring från Bagarmossen i södra Stockholm. Under midsommarhelgen spreds nyheten i media, baserad på polisens uppgifter. Då hette det att en 28-åring hade försökt smita från polisen, skjutit mot polisen och därefter dödats av polis. Nu kommer sanningen fram: han var obeväpnad och skottskadorna i polisbilens fönsterrutor orsakades av polisens egna vapen då de genom fönstret sköt mannen. Familjens berättelse i Aftonbladet skapar kalla kårar från hårbotten till tårna.

Det var 28-åringen själv som bett sin frisör att ringa polisen då han var djupt deprimerad och inte mådde bra. Han hade ett tag sökt vård men nekats. Han försökte alltså inte smita från polisen utan ville att polisen skulle ta sig an honom. När polisen anländer kliver han ur sin bil, villig att omhändertas. Det finns vittnen som säger att han höjde armarna för att be om nåd.

Istället blev han skjuten i huvudet och togs till intensiven. Innan familjen hinner fram till sjukhuset sprids mediauppgiften om att han är död; så får familjen dödsbeskedet. De får höra samma version av polisen som den i media; att deras son var beväpnad och besköt polisen. Det är först när mamman två veckor senare hittar ett brev från polisen som skickats till hennes avlidne sons lägenhet som sanningen kommer fram. Där står det att han aldrig avlossat några skott. Det har heller inte hittats något vapen. Först några dagar efter att familjen polisanmält de poliser som gjorde mediauttalandena för förtal går polisen den 30 juni ut med en dementi av tidigare uttalanden.

Poliserna som sköt 28-åringen till döds utreds för tjänstefel och vållande till annans död men är fortfarande kvar i tjänst då de formellt inte delgivits misstanke. Dödskjutningen i Bagarmossen aktualiserar kravet på att ta ifrån polisen rätten att utan speciella tillstånd bära skjutvapen. Det är helt enkelt för farligt. Med en polis förankrad i lokalsamhället och med god kännedom om alla boende skulle också övergreppen minska. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!