Poliser körde med Stefan på huven

2012-08-10 19:24:40
– Polisen körde med uppenbar fara för liv och hälsa i hög hastighet rakt in i en kedja av asylaktivister. Själv kastades jag upp på bilens motorhuv medan poliserna fortsatte köra i fem kilometer.

Det berättar Stefan Berg, ordförande för Rättvisepartiet Socialisterna i Göteborg, om asylblockaden i måndags, 6 augusti.
– När jag kastats upp på motorhuven accelererade föraren en gång till för att pressa undan demonstranterna. Sedan fortsätter han köra, först med hög acceleration, kraftigt krängande med bilen och sedan med jämn hastighet i säkert över 50 kilometer i timmen.
– Två poliser uppger själva i ett PM att färden fortsatte i fem kilometer. I varje kurva fick jag hålla mig fast hårdare för att inte tappa taget och kastas av bilen, och under hela färden möter vi då och då bilar.
– Det är svårt att säga hur lång tid det tog, men under hela tiden ligger jag bara en halv meter från polisen, som har ett uttryck av ilska eller till och med hat i ansiktet. Han tittar inte på mig utan fokuserar hela tiden på vägen. I baksätet ser jag Fahrad sitta upptryckt mot dörren, med handfängsel och en civilklädd polis över sig.
Detta är det värsta våldet hittills mot asylaktivister. I ett försök att rädda ansiktet påstår Peter Adlersson, presstalesman att bilen vid flera tillfällen stannade, men att poliserna inne i den ”var rädda”, eftersom de ”jagades av springande demonstranter”.
Stefan Berg har anmält polismannen med hjälp av jurister som tidigare hjälpt Asylrörelsen. Polisen har också anmälts till disciplinnämnden; om detta är en reaktion från en kollega eller ett försök för polismyndigheten att skapa sig ett alibi framgår inte.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!