Polisräden, Vänsterpartiet och antirasismen

2013-11-29 20:30:22
Polisens morgonraid förra veckan mot medlemmar i
Revolutionära Fronten har skapat debatt, inte minst i Vänsterpartiet. Ung Vänsters ordförande i Örebro län har avstängts och hotas med uteslutning ur V.


Polisens tillslag skedde mot 13 adresser i Eskilstuna, Stockholm och Göteborg. 10 personer greps, enligt polisen misstänkta för ”grov misshandel, skadegörelse och olaga hot” i samband med nazistiska marscher och konserter, samt mot enskilda nazister.
Polisaktionen fick beröm i till exempel Aftonbladet, som både på nyhetsplats och kultursidorna ansåg att det ”vänsterextrema våldet har underskattats”.
Många politiker och ledarsidor har länge påstått att ”extremism” är densamma, oavsett om den är höger eller vänster. Nu fick de vatten på sin kvarn.
Både Dagens Nyheters och Göteborgs-Postens ledarsidor har efter polisens morgonraid spekulerat om upptrappat ”vänsterextremt våld”.

Men även vi som inte håller med om Revolutionära Frontens hemlighetsfulla aktioner kan det lätt konsta­teras att polisen i proportion till den stora uppmärksamheten i stort sett kammade noll. Av de 10 gripna är en person häktad för misshandel i samband med nazistmarschen i Stockholm den 14 september.
Även Aftonbladets Oisín ­Cantwell måste efter att ha berömt polisen också medge att ”Sanningen är nämligen även den att extremhögern är betydligt farligare än ytterlighetsvänstern. Den som hävdar något annat måste först trolla bort Ausonius, Mangs, mordet på fackföreningsleda­ren Björn Söderberg och Malexander.”
Intrycket av polisens tillslag blir att personer greps enbart för att de är medlemmar i Revolutionära ­Fronten, inte på grund av konkreta brottsmisstankar.

Högern använder medvetet polisens raider för att sätta press på ­resten av vänstern. När Markus Allard, Ung Vänsters ordförande i Örebro län, UV:s fjärde största distrikt, kritisera­de polisen ingrep Vänsterpartiets partisekreterare Aron Etzler. Han ­kallade Allard ”omdömeslös” och uppmanade honom att lämna partiet.
Markus Allard vägrade att gå ur Vänsterpartiet och säger till Nerikes Allehanda att fem distrikt är ­beredda att lämna Ung Vänster om han utesluts. Allard är nu suspenderad i avvaktan på partiets utredning om saken. På Vänsterpartiets ­Facebooksida fick V-ledningen så stark kritik att debattråden raderades.
Bland dem som försvarat Allard är Mussie Ephrem, som sitter i Vänster­partiets partistyrelse från Örebro. Han och många andra menar att lokala kommunpolitiker som vill samarbeta med Socialdemokraterna nu har fått en chans att angripa sina kritiker runt Allard.

Det finns många skäl för vänstern och antirasister att diskutera hur kampen mot rasism och nazism ska föras, samt hur antirasister och vänstern ska försvara sig mot det nazistis­ka våldet. Det gäller samtidigt att se att den höger som nu varnar för våld inte gör det av omsorg av antirasismen, utan för att slå mot vänstern som helhet. Av allt att döma har Markus Allard inte försvarat våld i allmänhet, utan rätten till självförsvar.

Rättvisepartiet Socialisterna och
 Offensiv står för aktiv masskamp, att mobilisera så många som ­möjligt till demonstrationer, blockader och aktioner mot nazism och rasism, samt att koppla samman antirasismen med kampen mot den orättvisa högerpolitik som skapar grogrund för rasismen. Aktioner och våld från individer och smågrupper för inte antirasismen framåt.

Offensivs redaktion

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!